Перейти к содержимому

Turklərin Bizim Haggda Duşundukləri

Azer777

Recommended Posts

Əvvala onu deyim ki aşagıda yerləşdirdiyim təvsilatı,hər halda yazdıgına ragmən,bir turk tələbəsi yazmış və bir azəri gardaşımız da onu gonşu forumda yerləşdirib muzakirəyə çıxarmışdır.Oxudum və ilk sözərim də bu oldu ki, duz sözə nə deyəsən. Duşunurəm ki hesabat vaxtı gəlib çatmışdır.Nəhayət ki gözlənilən vaxt gəlib çatdı. Nəyin vaxtı? İki gardaş xalgın bir biri ilə hər şeyi saf çuruk etmək vaxtı. Hələ bu harasıdır,bu saf çurukləri biz Arazın o tayındakılarıynan da edəcəyik və bunun da vaxtı yaxındadır.Nə isə... muzakirələrinizə bərk ehtiyacım vardır Amma bu başdan deyirəm ki mangurdıstan əhlinin cavablarına heç bir ehtiyacım yoxdur.Bunlar kimlerdir? gonşu forumda birisinin cavabı ilə onların kim oldugunu bildirmək istəyirəm,bu cavab təxminən belə idi"Voobshe etot turek poshol k chortu,podumaesh"

AZERBAYCAN VE EĞİTİM

Herkese selamlar

Azerbaycan nasıl bir yer. Öncelikle bağımsızlığını yeni eline almış (13 yıldır bağımsız) ve hala dikta yönetimle yönetilen, demokrasiden sadece ama sadece kırıntılar gözüken bir ülke. Halkının ekonomik yönden çok zayıf olması, sadece zenginler ve fakirlerin olması orta sınıfın olmaması ve dış etkenlerle ülke giderek ahlaksızlık bataklığına saplanmış durumda. 8 milyonluk nüfusun 4 milyonu başkent Bakü’de yaşamaktadır. Para birimi manat ama halk arasında 500 manat 1 nizami, 1000 manat 1 memed , 10.000 manat 1 şirvan olarak adlandırılmaktadır. Zira paraların üzerinde bu resimler bulunmakta ama son zamanlarda bir memedlerden M. Emin Rezulzade’nin resmi kalkınca buna eskisi gibi memed diyenlerin sayısı azaldı. İsterseniz önce neler yapmanız gerekiyor ordan başlayalım sonra tekrar halkı ve ülkeyi anlatmaya geri döneriz.

Sınav sonuçları elinizde, ne y.caksınız gönül iyi bir yerler ister ama lisede fazla çalışmadınız diploma notunuz düşük veya sınavınız berbat geçti ve bu sizin son şansınız yada meslek lisesi mağdurlarından birisiniz. İşte o esnada her nasılsa ya bir yerlerden duydunuz ya birileri anlattı yada gördünüz kılavuzda Azerbaycan adını. Kesin kararlısınız artık, puanların düşük olması sizinde cesaretinizi artırdı ve üstelik yurt dışında okuyacaksınız hatta bazı dershaneler tarafından buralar övülür o övgüleri duydunuz artık kim tutar sizi kesinlikle orda okumalısınız. Peki ama gerçekten gerçekler böyle mi ? okumaya devam o halde.

Öncelikle emniyet müdürlüğünden pasaport çıkarmanız gerekmekte, kağıtlarınız verdikten sonra 2-4 içinde pasaportunuz elinizde lakin sakın 5 yıllık harç ödemeyin 6 aylık ödeyin çünkü Bakü’de öğrenci olduğunuz için elçilik size bunu ücretsiz olarak y.cak. Daha sonra İstanbul’da konsolosluktan yada Ankara’da elçilikten vize almanız gerekmektedir. Onun için de gerekli evrakları verdikten sonra pasaportunuzu 3-4 içinde alıyorsunuz. Vize bedeli 10 dolar. Ama isterseniz vize almadan da gelebilirsiniz bu durumda sınır kapılarında size vize verecekler benim tavsiyem Türkiye’de iken almanız hem gezmiş olursunuz. Bu arada emniyet müdürlüğünde mesleği kısmına öğrenci yazmayı ve elçilikte tahsil vizesi almayı unutmayın. Yoksa Bakü’de cebinizden fazladan en aşağı 40 dolar para çıkar bu para gayri resmidir ve sizin ilk saflığınızı kullanarak alırlar. Hatta oturum için pasaport cezaya girdi deyip sizden çok daha fazlasını bile alabilirler, bunun için vizeler tahsil vizesi olsun ve okullarınıza kaydı yaptırdıktan sonra pasaportlarınız hemen okul yönetimlerine verin. Neyse artık vize de tamam ama oraya nasıl geleceğim en kötüden en iyiye başlayalım. 1- İran yolu: buraya Ankara ve İstanbul’dan kalkan tren seferleri var, onlarla Tebriz’e oradan da otobüsle Bakü’ya yahut taksiyle önce Astara’ya (Azerbaycan sınırı) oradan sınırı geçtikten sonra yine taksiyle bakü’ye gelebilirsiniz. Tren fiyatlarını bilmiyorum ama azerbaycanda taksiye 40 dolar vereceksiniz tabi yanınızda birkaç arkadaş olması lazım tekseniz bu yol uygun değil zaten. Yine bulunduğunuz şehirden Ağrı Doğubayezıt’a gider oradan İran sınırını geçip daha sonra İran’ı taksiyle geçebilirsiniz. İran’a mümkün olduğunca geç girin eğer sabah 10’dan önce sınırı geçemeyecekseniz akşam 7-8 sularında geçin çünkü Azerbaycan sınırı akşam 6’da k.nır ve siz orada otelde kalmak zorunda kalırsınız. İran’dan Astara sınır kapısına kadar 60-70 dolar arası bir bedel ödersiniz sakın fazla vermeyin size bir sürü yalan sıralarlar ve akbaba gibi başınıza üşüşürler aynı durum Azerbaycan’a girincede olacak. En fazla 1 aktarma için konuşun Tebriz’de araba değiştirmelerine izin verin yoksa 3-4 aktarmayla bile geçebilirsiniz İran’ı. Azerbaycan’da ise dediğim gibi 40 dolara kadar tabi en fazla normali 30 bile değil aslında. Trenle 3,5 günde otobüs ve taksilerle 2,5 günde Bakü’desiniz. 2- Gürcüstan yolu: İstanbul – Trabzon – Artvin güzergahında iseniz veya bu yolla giderim diyorsanız. Otobüsler 50 dolar ama sizden kargo parası alabilirler yükünüz fazla diye aynı zamanda gürcü vizesi alırsınız sınırda 15 dolar ve sizden uyuzluk yapıp rüşvet alabilirler. Bu yol gerçekten sıkıntılı bir yol 2 günde Bakü’desiniz ama resmen yıl gibi gelebilir. Bazen tabi ki eğer aksilik çıkarsa 1 hafta sürebilir yolculuğunuz bu durumda ihtimaller arasındadır. Gürcüstan’da yemek yemeyi unutun çünkü yemekler iğrenç ve sakın ola et yemeyin her şeyde domuz katkısı veya domuz eti var. Ve Gürcüstan’a geçmeden evvel bağırsaklarınızı iyice boşaltın. Tuvalet sorunu var da. Azerbaycan’a giriş yapınca ihtiyacınız karşılarsınız ama orada da tuvaletler Sovyet usulü yani wcler yan yana ama kapılar yok yani herkes ön taraftan birbirini görebilir lakin siz Türk olduğunuz için girince bütün en dış kapıyı k.tıp içeriye kimseyi almayın diyebilirsiniz anlayışla karşılarlar ve bunu y.rlar. neyse sonuçta her yolun bir çilesi vardır. 3- Nahçıvan yolu: her ne yapıp edip Iğdır’a geldiniz buradan sınırdan geçtiniz ve ve uçakla Bakü’ye geleceksiniz. Uçak fiyatı 80 dolar ama bileti almak için rüşvet vermek zorunda kalabilirsiniz, bilet olduğu halde size yok diyebilirler ama sakın vermeyin bekleyin beklemeniz 10-12 saati bile bulabilir ama uçağa bindiğiniz zaman 1 saat içinde Bakü’desiniz ama uçakla gelecekseniz sakın bu yolu kullanmayın. 4- hava yolu: THY ile Ankara İstanbul (2 saatte) Trabzon (1 saat 15 dakika da) üzerinden gelebilirsiniz. Fiyatlar ı arayıp öğrenin artık. J ama yaklaşık 270 dolar civarında gidiş dönüş alın daha karlı oluyor. Azal’lada aynı güzargahtan gelebilirsiniz azal THY’ ye oranla daha ucuz birçoğumuz bunu tercih ediyor ama THY yollarını kalitesi bir başka ve yemeklerini de yiyebiliyorsunuz ben azal’da yememeyi tercih ediyorum. Birde dipnot Azal ile yolculuk y.cakcasanız uçak ineceği zaman uçağımız düşecek derler sakın paniklemeyin bu uçağın ineceği anlamına gelir. Havaalanında dikkatli olun orda bir sürü kağıt doldurmanızı isteyebilirler es geçin 1000 dolarda fazla para var mı derlese yok deyin geçin. Passat taksiler var onlar pahalıdır ama hemen ilerde diğer taksiciler yanınıza gelir zaten şehre gitmek için o taksilere en fazla 10 dolar verin taksi için sakın adam başı vermeyin parayı o şekilde almaya çalışabilirler ve hatta 100 dolara bile gelen arkadaşlar var. Ama bir tanıdık bulursanız siz karşılayacak o daha iyi olur.

Kalacak yere geçmeden önce gelelim okulları anlatmaya: yerleştirme klavuzunda ki sıra ile bütün okulların açıklamalarını okuyunuz faydalı olacaktır. :

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi: Bu üniversite bünyesinde bulunan Türk Dünyası İşletme Fakültesi Azerbaycan’da okuyacağınız en iyi yer diyebilirim. Hocaların bir kısmı Türk bir kısmı Azeri dersler Türkçe fazla zorluk çekmezsini ve en güzeli burada sizden rüşvet alınmaz derslerini çalışarak geçersiniz. Diğer tarafta ise rüşvet vardır ama sizden fazla almazlar yani çalışırsanız ödemezsiniz. Ama devamsızlık yapmayın. Yatay geçiş imkanı bulunmaktadır. Ama yine de bu ihtimal çok düşük.

Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üni. : Buraya gelebilirsiniz burada ki adamlar zaten bu işlerden iyi anlarlar vur patlasın çal oynasın. Fazla söze gerek yok. yatay geçiş imkanı nasıl bilmiyorum. Ama zordur zannımca.

Az. Dev. Neft Akademisi: Galiba burada okuyacağınız en berbat üniversitedir burası. İş imkanı bana göre çok kısıtlı nerede çalışacaksanız ne iş y.caksınız. Allah kolaylık versin yani. Ders çalışırsanız burada da rüşvet vermezsiniz hatta birçok dersten rüşvet alınmıyor. Yatay geçiş imkanınız yok.

Az. Dev. Pedagoji Üniversitesi: Aman Allah’ım arkanıza bile bakmadan kaçın. Hayatınız boyunca böyle berbat bir yer göremezsiniz yani tam anlamıyla çile bülbülüm çile bir kere bu okulun kendi hazırlık birimi yok inşaat üniversitesinin hazırlık fakültesinde hazırlık göreceksiniz. Daha sonra kayıtları çile okuması ayrı çile ders çalışın çalışmayın hiç önemli değil sizde söke söke rüşvet alacaklar hemde öyle az uz bir şey değil her dönem verdiğiniz rüşvet nerdeyse okul paranız kadar yani normalde okula kılavuzdakinin 3 katı para veriyorsunuz ve bunu sizden zorla alıyorlar ders başı 50-100 dolar arası sizden para alıyorlar bu sene 70 dolar aldılar genelde ama 100 dolar verenler de oldu. Okuldan tamamiyle uzaklaşacaksınız, ders çalışmak mı oda neymiş kısa zamanda derste uyumasını öğreneceksiniz, okula gitmemenin yol ve yordamını öğreneceksiniz ama benim tavsiyem sakın burda devamsızlık yapmayın devamsızlık hakkınız 18 ders eve yanlış okumadınız devamsızlık hakkınız 18 ders komik değil mi eğer bir aşarsanız yandınız paraları hazırlayın hele hele devamsızlık şöyle 50-60 olduysa vay halinize hele 100 saat olduysa 700-800 belki 1000 doları gözden çıkarın işinizi dekanla halletmek zorundasınız eğer rektöre giderseniz hak hukuk diye fiyat epey yükselir. Yani buraya okumak için gelinmez maksat üniversite diploması ise açı köğretime git kardeşim son çarem diyorsan hiçbir zaman çareler tükenmez herkes okumak zorunda değil bir zanaat öğren onu yap daha iyi. Yani burası tam bir cehennem sakın ama sakın bu üniversiteye gelmeyin. Yatay geçiş imkanınız bulunmamaktadır.

Az. Dev. Diller Üni. : Fena bir yer değil çalışırsanız derslere rüşvet vermeden geçebilirsiniz. Tabi birçok okulda olduğu gibi kıl hocalar vardır illa alacaklardır. İşte onları hangi üniversite olursa olsun sizden para almak için her şeyi y.rlar ve bunu %99 başarırlar buna rağmen vermeyen arkadaşlar bir elin parmaklarını bile geçmez. Yatay geçiş imkanı kısıtlı.

Az. Mimarlık ve İnşaat Üni: Hazırlığı ayrı bir binada göreceksiniz. Eğitimizin Üniversitenin kendi binasında olacak. Hazırlıkta da normal eğitim sürecinde de rüşvet verebilirsiniz bu arada onlar rüşveti ayıp sayarlar bunun buna hürmet derler. Orda da adı rüşvet ama işte adı değişince rahat oluyorlar galiba bu kansız adamlar. Yatay geçiş imkanı var ama sizinle beraber kaç kişinin daha yatay geçiş için başvuracağını düşünün yani kendi sadece kendi sınıfınızda ki arkadaşlarınız bile yeter kontenjan ise 2 hadi bilemedik 3 olsun toplamda haa ona göre.

Az. Teknik Üni. : En berbat bölümlerden biri de burası. Biz orada okuyan arkadaşlara atari mühendisi diyoruz J zaten oradan sadece atari mühendisi çıkıyor. Nefttekilere pompacı. Neyse 0kulda size bilgisayarı öğretecek hocalar bilgisayar bilmiyorlar ister inanın ister inanmayın yani burada programcı olmazsınız zaten bunların donanım gibi bir şeyleri yok buda olmaz geriye tek kalan network bunu da dışarından tonla para ödeyip düşük kalitede eğitimle alıyorlar bu söz bu okulda okuyan bir arkadaşıma ait. Yatay geçiş imkanınız çok kısıtlı yani bir iki bölüm açılır tüm türki cumhuriyetler başvuru olur. Zaten mühendislik dışında diğer bölümlerin trde karşılıkları yok. varda iki yıllık deniyor. Rüşvet belası her yerde olduğu gibi burada var. Ve sakın bu okulda dekanın eline düşmeyin iliğinize kadar sömürür. Kimi hocalar rüşvet almıyor ama bunlar bir elin parmağını geçmez. Hazırlıkta siz siz olun para vermeyin zaten hazırlık fakültesinde sizden rüşvet almıyorlar rus dili bölümü için geçerli tabi ki.

Az. Tıp Üni: zaten burada 1 hazırlık artı 3 yıl okuyup yurda dönüyorsunuz derslere sıkı çalışın rüşvetler el yakıyor yine arada erken dönüşler için dekana rüşvet verebilirsiniz ama burada arkadaşlarımız hep çalışırlar. Kadavra imkanı gayet geniş düşünsenize bir bebek kadavrasını 10.000-15.000 manat (4700 manat = 1 dolar) verip alabilirsiniz. Hazırlık kasım ayında başlıyor siz yinede arayıp öğrenin erkenden çıkıp gelmeyin. yatay geçiş 3. sınıftan sonra devlet kendi alıyor onun dışında yok

Bakü Dev. Üni.: Buranın en saygın Üniversitesi işte bu. Devamsızlıkta rahatsınız. Hocalara para vermezsiniz ama kimi derslere yine vereceksiniz ve Türk olduğunuz için diğer öğrencilerden daha fazla vereceksiniz. Yatay geçiş y.n arkadaşlarımız genelde buradan y.rlar. galiba üniversite diyebileceğimiz ilk yer galiba.

Bakü Slavyan Üni.: Rusça yı fevkale de güzel bir şekilde öğrenebilirsiniz. Nede olsa buradakilerden rusçayı kendi dillerinden daha iyi biliyorlar. Rusca okuycaksınız tr’de bölüm az bu nedenle yatay geçiş zor zaten Rusça istiyorsanız burada kalın öğrenin adam akıllı. Rüşvet durumunu bilmiyorum ama vardır.

Gence Dev. Üni.: Gence Bakü’ye 6 saat uzaklıkta güzel bir yer mini minnacık bir şehir. Ama buranın sanayi şehri evler ucuzdur. Gıda da öyle. Ama ulaşım sıkıntı zaten oraya bu sene gidecek arkadaşlar hazırlığı bakü de göreceksiniz. Yeni bir yer ilk olacağınız için size gerçekten hürmet göstereceklerdir hem halk hem hocalar. Rüşvet bile vermezsiniz.

Nahçıvan Dev. Üni. : hiçbirşey bilmiyorum diyebilirim duyduğum berbat olduğu rüşvet fiyatlarının düşük olduğu ama hoş olmadığı işte. Burası için burada okuyan birinden bilgi alın.

Okullar genel durumu : dediğim gibi okullarda eğitim çok zayıf galiba bizim liselere denk desek yeri olur. Rüşvet buranın olmazsa olmazı diyebilirim düşünün ki hocalar 30 dolar dekanlar 60-70 dolar maaş alıyorlar. Ama sizinle tr’deki hocaların aksine gayet güzel ilgilenebilirler. Sorularınızı bıkmadan cevaplarlar yeter ki siz öğrenmek isteyin. Ders çalışın gözlerine girin kimi okullarda dekanlar bile size yardım edebilir api (Azerbaycan pedogoji üni) hariç orda dekanlar kendileri alıyorlar zaten. Mesela matematik fizik kimya da gayet iyiler. Gayet güzel şeyler öğrenebilirsiniz. Devamsızlıklar 18-27 ders arasında değişir bu sınır aşanlar para vermek zorundalar. Yani öyle böyle alıyorlar. Api de en iyi türk uyuyan türk diyebilir hocalar uyumadıkları zaman konuşuyorlar. Ama haklılar. Mesela hoca ders anlatırken kitap okumayı ben burada öğrendim yada sohbet etmeyi sanki orda başçavuşun beygiri bir şeyler yapıyor belki tuhaf gelebilir ben ilk geldiğimde sinir krizleri geçiriyordum ama ben bile alıştım. Tahtaya kaldırıp soru çözdürebilirler, ev ödevi verirler hatta defterleri bile kontrol ederler evet yanlış okumuyorsunuz aynı ilkokul gibi.

Barınma sorunu : genelde evlerde kalacaksınız türk öğrenciler şehir merkezlerini tercih ederler. Gençlik gözde yerler arasındadır. Ev kiraları 200-400 dolar arasında tabi 400 dolar uç nokta tek odalı evler 100-150 iki odalı evler 150-250 arası üç odalı evler 220-400 arası ama ortalaması 250 nin üzerindedir. Evler mobleli bu yönden rahatız çıkarsanız çıkartılırsanız valizleri hazırla çık telefonlar şehir içine bedava sadece elektirik parası ödersiniz kw 96 manat. Geri kalanları ev sahibi veriyor zaten onlar yıllık ödeniyor ve çok cüzi rakamlar. Sular genelde sabah 6-9 akşam 6-9 arası gelir bazı yerlede ise sabah akşam 7-9 arası gelir devamlı akan sular çok az tutacağınız evde bak (depo) olmasına dikkat edin. Sakın suları açık bırakmayın yoksa sular aşağı kata iner yani evler sünger gibi suyu üstten bırak aşağıya geçsin öyle berbat bir şey işte. Bu arada evlerde banyolara dikkat etmelisiniz banyolar küçük ve şofbenler banyodadırlar. Üstelik gazlarında bizde ki koku yoktur ve şofbenler genellikle rus yapımı şofbenlerdir. Her sene bir arkadaşımızı bu yüzden gaz zehirlenmesinden kaybediyoruz. Evleri emlakçılarla bulacaksınız önceden emlakcılar bizden komisyon almıyorladı ama şimdi alanlar var ama vermemeye çalışın yada en fazla 20 dolar verin zaten ev sahibinden de alıyorlar. Ve eve girince ilk işiniz evin kilidini değiştirmek olsun evde olmadığınız bir vakit ev sahibi eve girebilir onlar normal karşılıyor ama bence ayıp ötesi. Birde yurtlar var tabi öncelikle adı olan ama kendi olmayan Azerbaycan teknik üni. Yurdundan başlayalım evet bir yurdu var ama sadece binası var ne suyu ne yatağı unutun gitsin işte hazırlarız yalanlarına sakın kanmayın. 2- neft akademisi yurdu burada hava parası verip bir oda satın alırsınız 200-800 dolar arası ama normaller 400-600 arası sonra odayı birde kendiniz elden geçiririsiniz 100-200 dolar harcarsınız ve senelik tek başına iseniz 300 iki kişi iseniz 150şer dolar ödersiniz. Ama bu sene tadilat olacakmış galiba almaya bilirler her üniversiteden öğrenci alıyorlar bunu rüşvet aşlıyorlar mı onu bilmiyorum. 3- tıp üni. Yurdu burasıda aslında neftin ki gibi vasat bir yer ama ordan beter özellikleri var gece kapınıza kadın pazarlamaya gelebilirler. Berbat bir yer yani bu iki yurtta da kalan arkadaşlarımız çok şuan sadece tıp ta okuyan arkadaşlarımız kalıyor ama parayla tıpta okumayanlarda girebiliyorlar.

4- damla yurdu hizmete ait olan bu yurt (fethullah gülen cemaatı) ayda 100 dolar odalar 6-8 kişilik bakü için büyük nimet ama artık sadece kendi öğrencilerini alıyorlar çünkü k.sitesi düşük zira önceden odalarda 4 kişi kalırdı şimdi aynı odalarda atak sayısını 6 ya 8 e kadar çıkardılar yemekleri fena değil artık ilk gittiğimizde berbattı. İçinde internet kafesi bir bahçesi küçük bir spor salonu bile var. Ama birçok eksiside var bu yerin gelince öğrenirsiniz.

5- Süleymancıların yurdu oda 28 may’da ama k.sitesi çok düşük fiyatı damlanın yarısı olmasına rağmen öğrenci kalmıyor diyebilirim.

Gıda elbise : sakın sakın burası ucuz diye elbiseleriniz orda bırakıp gelmeyin neyiniz var neyiniz yok alın gelin burada elbiseler gerçekten çok pahalı çünkü her şey Türkiye’den geliyor. Gıdaya gelince ramstorelar (migros) var genelde oradan alışveriş y.rız oda bizi kazıklar zaten burada zamanla kazıktan zevk almaya başlar kazık yemeyince şaşırabilirsiniz. J zevk almaya bakın yani. Dışardan da alışveriş y.rız mesela çörek (ekmek) 500-1000 manat yada sebzeler onların fiyatları normal. Etler biraz sakat sakın salam sosis gibi ürünleri dışardan gelen tatlı ve çukulataları almayın hepsi domuz katkılı. Normal etlerde öyle her yerden alınmıyor temizlik namına bir şey yok burada gelince ne demek istediğimi gayet güzel anlarsınız. Etleri nizami diye bir yerden türk kasabından alıyoruz oda iki katı diyebilirim zaten burada türk adı kalite demek birbirlerine türk lokantasından yemek yedim türk berberde traş oldum deyim ahava atabilirler. Bu normaldir. Bu arad sakın Azeri berberlere traş olmadın benden söylemesi.

Camiler ve gezilecek yerler : camiler zaten çok az ve namaz kılabileceğiniz iki cami var biri şehitlik cami diğeri ilahiyat cami. Gezilecek yerler ise kısıtlı şehitlik hıyabanı, bakı Sovyet, targovi, içeri şehir ve sahil bu kadar fazla yer yok.

Ahlak : doğrusu büyük bir ahlaki çöküntü var burada düşünün bir kere giyinmeyi bizim televizyonlardan öğrenmişler sahne kıyafetleri aynen sokaklarda kadınlar her geçen gün daha da açılıp saçılıyor. Erkeklerde fazla bir değişiklik yok ama her geçen gün daha güzel giyiniyorlar. Eskiden bak bak gül dalga geç her şey absürttü yani. Ülkenin nüfus dağılımında kadınlar ağırlıkta ve kendi erkekleri çok kaba ve biz ise nazik kibar ağzımız laf yapıyor gerisini düşünün artık yani burada böyle şeyler çok rahat kızlardan bile rahatlıkla birlikte olma teklifi alabilirsiniz. Tabi bu yazdıklarım sadece bakü içindir. Tacize uğrayabilirsiniz. Deli deliyi görünce sopası saklar misali burada artık kızlara laf maf atmıyoruz. Evde kalacaksanız sakın telefondan arayıpta tanış olmak olar mı (tanışabilirmiyiz) sözlerine karşılık vermeyin istemiyorum deyin k.tın yoksa ****z ağlar telefonlara bakmaktan. Ve sakın burada hamamlara gitmeyinm bizde ki genel ev vazifesini üstlenmiştler buralardan çok rahat hastalık k.bilirsiniz. Havuzlarında bana göre aynı o yüzden deniz tercihim. Ama arkadaşların gittiği 1-2 tane havuz var.

Genel durum : halk genel itibariyle iki yüzlü ve kimse kimseye güvenmez durmadan Allah’a Kuran’a kendi çocuklarına yemin edip dururlar ama inanmayın çünkü yalandırlar ilk geldiğinizde ne kadar iyi insanlar dersiniz ama hele birebir ilişkilerde ama bu adamlara hiçbir konuda güven olmaz. Ama her şeye rağmen rahat olun ikili ilişkilerden sakınmayın. Varsın onlar yalan söylesinler siz doğruları çekinmeden konuşun. Sonra polislere dikkat özellikle sahil ve bakı sovyet metrosunda polisler sizi çevirebilirler ve özellikle sahil sakın ellerini ceplerinize sokmalarına izin vermeyin cüzdanınızı kendiniz gösterin paralarınızı kendiniz gösterin. Sert çıkın gerekirse bağırın sakın yüzünüz yumuşak olmasın saf saf davranmayın amaçları sizden en azından bir sigara kopartmak. Durumu abartırlarsa benle değil sefirlikle konuşun deyin (elçilik ) ve gerekirse de arayın işte elçilik numarası elçi Turan Moralı +994124988133 eğitim müşavirliği ise Selahattin Dikmen +994124988329. Neşe var mı derlerse yok deyin bunun anlamı eroin demek çünkü. İşte ellerini bu yüzden cebinize sokturmayın cebinize bırakırlar ve sonra hiç yoktan suçlu olursunuz dünya kadar paranızı alırlar evlere gelebilirler karıyla kızla işiniz yoksa evinize gelmezler zaten ama tavsiye bu işlerden uzak durun her türlü hastalığı k.biliyorlar kaç arkadaşımız tedavi oldu bilemezsiniz. Yemekleri türk lokantalarından yiyecek traşı türk berberden olacaksınız fiyat ise 10.000-30.000 arası. Ulaşım şehir içinde gayet rahat metro 250 otobüsler ise ya 500 ki geneli böyle azı ise 1000 manat. Ve taksiye binme huyu oluşuyor adamda çünkü ucuz . hele hele büyükşehirlerde oturuyorsanız karşılartırma yaptıgınız zaman dolmuş parasına taksiyle geziyorsunuz rahata çabuk alışıyor insan. Tabi burada uyumayı öğreneceksiniz. Kazık yemeyi, sabrı, direnmeyi öğreneceksiniz. İnsanları daha iyi tanıyacaksınız değerlerinizin belki de ilk defa farkına varacaksınız. Çok daha çabuk pişeceksiniz. Bir çok en i burada görecekseniz ne kadar en varsa belki de.

Ama burada bizi seviyorlar nefret edenlerde var ama bu nefret bile bize olan sevgilerinden kaynaklanıyor. Bizleri sevenlerle oturup kalkın. Size olan sevgilerini kötüye kullanmayın mesela okuldan dersten izin alıp çıkabilirsiniz Cuma namazı için izin alabilirsiniz başörtünüze karışmazlar aksine çok büyük saygıda duyarlar. Ama hizmette kalacaksanız (f. Gülen cemaatında) cumaya gitmeniz yasaklanıyor ve evlerde kalmak için başınızı açmak zorundasınız L . ama kendini bilmez arkadaşlarımız buradakilerin bilgisizliklerinde faydalanıp hafta içi herhangi bir Cuma namazı diye izin bile almışlar. Evet buradan da gördüğünüz gibi burası sadece isimde Müslüman çoğu besmeleyi bile bilmez yani tam bir cenabet memleket. Ama dine karşı mükemmel bir ilgileri var her geçen gün camilerde saflar artıyor kuran öğrenenler artıyor inançlı arkadaşlarım burada size çok görev düşüyor. Artık sokakta bizim türkçemiz konuşuluyor diyebilirim sizde sakın konuşmanızdan taviz vermeyin bu sayede dilde birlik sağlanmasına az kaldı. Sizinle çocukların yaşlıların biraz da kendilerini zorlayarak Türkiye türkçesiyle konuşmaları mükemmel bir haz verecektir. Alışveriş için ramstore lar elite alışveriş merkezi ve Azerilere ait Neptün market var.

Trt1 kanal d ve stv ise uydu olmadan rahatlıkla izleyeceğiniz kanallar. Ayrıca burada vizyona yeni girmiş filmleri çok rahatlıkla izleyebilirsiniz. Ama ya Rusça yada buranın türkçesiyle . tek bir sinemamız var ama oda baya pahalı 15 dolardı galiba. Ama dediğim gibi buna gerek kalmıyor. Yani pek bir sosyal aktivite yok dışarıda hele üniversitelerde hiç yok. dışarıda şu sözü çoğu zaman duyacaksınız iki devlet bir millet. Bir karsdeşiz. Evet biz kardeşiz deyip sizi kazıklıyacaklamaya çalışanlar çok olacaklar. Hatta hemşo ayağıyla kazıklayan hemşerileriniz de olabilir. Yalancılık samimiyetsizlik ve sahtelik yapmacılık burada bolca var. Hala aklınızda neden rüşvet var sorusu varsa şöyle özetleyim 50-60 dolar maaş alıp 1000 dolar harcayıp 2000 dolar yastık altı y.biliyorlar akıllara ziyan değil mi hangi matematikçi çözsün bu denklemi eğer bakü ye geldiysen matematikçi olmaya gerek yok. evet tüm bunları göze alarak gelin buraya kimi arkadaşlar geldikleri gibi geri dönüyorlar kimileri gezip tozup geri dönüyor kimileri 1. yılı doldurup geri dönüyor buna rağmen bir umut deyip kalanlar çok. En can alıcı noktayı yani ortalama giderlerinizi en sona bırakıyorum. Devam edelim psikolojik sorun yaşayan birçok arkadaşımız var ve burada çok hassas olabiliryorsunuz. Hiç beklenmedik bir anda, hiç beklenmedik bir yerde, hiç beklenilmeyen bir kimseden, hiç beklenilmeyen bir hareketle karşılaşabilirsiniz. Bizim bir sözümüz var bakü ye normal adam gelmez gelsede belli bir vakitten sonra oda anormal olur. Evet süresi ise kişiden kişiye değişir.

Siz simdi beni bardağın boş kısmına bakan karamsar biri olarak düşünebilirisiniz ama gerçekçi olmak lazım, amacım ne buradaki insanları nede burayı kötülemek, sadece bura hakkında en gerçekçi bilgiyi sunmak. Kardeşim orası hep mi kötü derseniz hayır derim. pırlanta gibi insanlar var burada geleceğe umutla bakan, bizleri gerçekten seven. Burada yaşanan kötü şeyleri duyunca yüzleri kızaran nice tertemiz insan var, elbette beş parmağın beşide bir olmaz. kimi konularda iyiye gidiş var inançta ilerleme var, sosyal hayatta ilerleme var ama önlerinde uzun ve meşekkatli bir yol var doğrusu. Bizim ise ümidimiz bu insanlar.

Hazır bunları demişken artılardan bahsedeyim. Mesela çok ucuza dil öğrenebilirsiniz ve pratik yapma olağanı hayli fazla. Sonra çok ucuza Azerbaycan’ı gezebilirsin. Ulaşım ucuz nede olsa. Sonra çok cüzi miktarlara spor y.bilirsiniz, yüzme ucuz. Ama gece hayatına takılırsanız kesenin dibini çok rahat görürsünüz hayatınızda düzen kalmaz birde karı ayağı başlarsa rezil bile olursunuz. Aman dikkat diyorum.

Ve gelelim en can alıcı noktaya harcamalara. Bir kere burs olanağınız yok ne bizim nede onların hükümeti burs vermiyor burslu olarak gelen arkadaşların bursları ise çok komik rakamlar bunuda demiyorum sürpriz olsun. Ama yıllık harcamanız bölümünüze göre değişecek 3000-5000 dolar arası her öğrenci rahatlıkla harcıyor ama genel olarak öğrenciler 4000 dolar civarı harcıyorlar bu normal rakam oluyor. Yani bu rakama gelip 5 senenizi burada heba etmeye hiç gerek yok. gidin özel üniversitelerle konuşun 10-12 taksit bile y.nlar var. İmkanlar daha fazla orada bin ikibin dolar fazla harcayın ne olacak adam akıllı bir üniversitede okumuş olursunuz adam akıllı eğitim almış olursunuz 5 yılda aklınız geriye gitmek yerine ileri gider. Siz siz olun burayı övenlerin sözüne aldanmayın hele hele bazı gurupların dershanelerine hiç bakmayın. Belki sizde o guruplarda olabilirsiniz ama maalesef bu böyle işte bakü böyle. Amacınız okumaksa burada yeriniz yok, amacınız diploma ise açıköğretim diplomasıda üniversite diploması yerine geçiyor, amacınız askerlikten kaçmaksa bu zaten büyük bir şerefsizliktir ya neyse sizde açıköğretim okuyabilirsiniz. Ve herkes okumak zorunda değil bu ülkenin okumayanlara da ihtiyacı var. Eğri oturup doğru düşüncesiniz bile kar etmez doğru orurup doğru düşünecek ince eleyip sık dokuyacaksınız ve öyle karar vereceksiniz. Objektif olarak karar vereceksiniz. Eğer bir şeylerden kaçmak için buraya geliyorsanız mesela aile baskısıysa bu kalın ve kaçtığınız şeylerle yüzleşin ama başı k.lı bacılarıma sözüm yok zaten onlardan rüşvet almıyorlar api hariç, işte onlar gelebilirler buraya ama şeçenekleri bakü devlet olabilir tıp olabilir işletme olabilir.

Epey yazdım değil mi oku oku bitmiyor birazda kendimden yazayım, geldiğime pişman değilim, hayatımdan her zamanki olduğu gibi şimdide memnunum. buraya karsı nefret ve sevgiyi kalbimde aynı anda taşıyorum ama yinede iyi ki gelmişim eğer sizde gelirseniz sabrı, olgunluğu, vatan sevgisini, hasreti, anne babanın sevdiklerinin değerini ve yokluğunu, bakış açısının ne kadar hızla geliştiğini değiştini, mütevaziliği kısa bir şekilde öğreniyorsunuz kısacası ateşi bol olan bir ocakta çabucak hamlığınızı atıp pişecek belki de yanacak olgunluğun doruk noktasına erişeceksiniz. Buda Türkiye deki arkadaşlarımızın sahip olamayacağı bir şey, bizim artımız. Lakin havalı züppe kendini beğenmiş bir kimseyseniz buraya gelip buradaki adamlara devamlı küfredip, sisteme ve bu sitemde bulunan herkese ana avrat küfredip arkasından sisteminin işinize gelen kısımlarından yaralanacak embesillerden iseniz zaten sizden hiçbir şey olmaz , ham gelip olgunluğa ermeden çürüyerek dönersiniz. Gerçi bu sözü de kimse üzerine alınmaz J hepinize tüm eğitim hayatınızda başarılar dilerim, yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.

Bu arada fazla internete girmem eğer atladığım yerler ve bu yazılara rağmen soracaklarınız varsa azerbaycankusu@mail.ru adresine sorularınız yazabilirsiniz

Yazını axıra qədər oxumadım, ancaq məncə mətnin tərkibi başlığa uyğun gəlmir. Türk tələbənin gözü ilə Azərbaycan və s. demək daha uyğun olardı.

Yazıya gəldikdə isə, əziyyət çəkib yazıb da, bunlar da onun həqiqətləridir.

Bu yazini dunen oxumusham.Bir soz deyim.Bir turkun yari hegiget,yari geyri-hegiget yazisi hec de butun turklerin fikri demek deyil.:)

Мать - это имя Бога на устах и в сердцах маленьких детей.

safina Bir turkun yari hegiget,yari geyri-hegiget yazisi hec de butun turklerin fikri demek deyil. :gizildish:

Sag ol gyzym,bəlkə də bu belədir,amma dogru beləsi odur ki, butun turklər bunu bir fikir kimi dillərinə gətirib sadəcə bizi rəzil etmək istəməzlər. Bunun nə dərəcədə həgigət oldugunu isə biz onlardan da yaxşı bilirik,amma bunu "yadların" agzından eşitcək dımzımıza dəyir,mənliyimizə toxunur Amma mənliyimizə toxunan şeylər məmləkətdə o gədər çoxdur ki bu mənlik dediyimiz şey çoxdan əriyib bitməlydi

Azər,

Bilirsən mi, istər buradakı türklər olsun istər ordakı demək olar ki hər təbəqədən insanlarla durub oturmuşluğum var. İnsanlar nə qədər müxtəlifdirsə onların həyata baxışları da bir o qədər müxtəlifdir.

Ölkəmizdə rüşvətin böyük problem olduğunu görmək üçün isə hansısa türk tələbənin yazısına ehtiyac yoxdur, bundan bizim özümüzünkülər də kifayət qədər əziyyət çəkir. İcazə versən sual verərdim ki bu yazıda sən nəyi müzakirə etmək istəyirsən? Sənə maraqlı məqamlar hansılardır?

sözün düzü düz məqamlardansa sehvlər haqqında danışmaq isterdim.Bu yazı diqqətimi çox çəkdi.

Camiler ve gezilecek yerler : camiler zaten çok az ve namaz kılabileceğiniz iki cami var biri şehitlik cami diğeri ilahiyat cami. Gezilecek yerler ise kısıtlı şehitlik hıyabanı, bakı Sovyet, targovi, içeri şehir ve sahil bu kadar fazla yer yok
.

Sözün açığı biraz təəcüb eledim bu abi deyəsən Bakını yaxşı tanımır. meçitlərimiz çox olmasada azda deyil.Ən azı Nizami metrosu ətrafında 4-5 dənə,İcərişəhərdə də hamçinin o qədər məçit var.Niyə məhz bu iki məcitin adını cəkir?Ya öz tikdiklərini reklam edirlər yada...........

Кто боится нападок на свои убеждения, то сам сомневается в них. У. Филлипс

• 2 weeks later...
Sözün açığı biraz təəcüb eledim bu abi deyəsən Bakını yaxşı tanımır. meçitlərimiz çox olmasada azda deyil.Ən azı Nizami metrosu ətrafında 4-5 dənə,İcərişəhərdə də hamçinin o qədər məçit var.Niyə məhz bu iki məcitin adını cəkir?Ya öz tikdiklərini reklam edirlər yada...........

Qardaşəm, təəcüblü bir şey yoxdur, abi açıq yazıb "namaz kıla bileceyimiz" yani bu abi Ahli Sunna val Cemaa cemaatlı bir cami axtarır... Diqqət etsək ki, 200ə yaxın Şiə, 5-6 Sunni məsçidi var, halbuki Şiə və Sunnilərin statistik çəkisi belə deyil, onda...

Şiə məsçidlərində Cümə namazında bir safın belə düzülmədiyi halda Ahli Sunna məsçidlərində namazda yollar kəsilir, məsçid ətraflarında namaza yerqalmır...

------------------------------

Bir abi Azərbaycana gəlib görüb ki, Vaqonların üzərinə ALLAH yazılıb (GERBİN DAXİLİNDƏ).. Deyib MaşaAllah nə dindar ölkədir.. Sonra görüb ki, yerdə siqaret qutusunun üzərindəki aksis markasına da Allah yazılıb... Bu qutu (bağışlayın) ayaqyoluna da atılır... :plach:

Gücsüz ədalət aciz, ədalətsiz güc zalımdır..

• 2 weeks later...
Qardaşəm, təəcüblü bir şey yoxdur, abi açıq yazıb "namaz kıla bileceyimiz" yani bu abi Ahli Sunna val Cemaa cemaatlı bir cami axtarır... Diqqət etsək ki, 200ə yaxın Şiə, 5-6 Sunni məsçidi var, halbuki Şiə və Sunnilərin statistik çəkisi belə deyil, onda...

Şiə məsçidlərində Cümə namazında bir safın belə düzülmədiyi halda Ahli Sunna məsçidlərində namazda yollar kəsilir, məsçid ətraflarında namaza yerqalmır

Düzdü bəzi şiə məscidləri var ki cümə günləri boş olur amma bu o demək deyil ki namaz qılan azdır.Sadəcə həmin mescidin imamına iqtida eləmək haramdır deyənə ora gedən azdır.Şiə sünnü məsələsinə gəldikdə isə onu deyə bilərəm ki şəxsən mənim ücün fərqi yoxdur şiyə və ya sünnü imamına iqtida edib namaz qılmaqda.Əsas odur ki halal-harama diqqət eləsin həmin imam.Məzhəbin bir önəmi yoxdur.

Bir abi Azərbaycana gəlib görüb ki, Vaqonların üzərinə ALLAH yazılıb (GERBİN DAXİLİNDƏ).. Deyib MaşaAllah nə dindar ölkədir.. Sonra görüb ki, yerdə siqaret qutusunun üzərindəki aksis markasına da Allah yazılıb... Bu qutu (bağışlayın) ayaqyoluna da atılır...

Gerbin üzərində Allah kəlməsi yazılmayıb.

Кто боится нападок на свои убеждения, то сам сомневается в них. У. Филлипс

• 2 weeks later...

Gonşu forumda bu mövzu ilə baglı bir turk gardaşımızın yazdıglarını diggətinizə çatdırmag istəyirəm. Duşunurəm ki,saf çuruk məsələsində həgigi bir yazıdır,bir gədər siyasi məcərada olsa belə.Tanış olun

"Bir Türkiye Türkü olarak görüşlerimi bildirmek istiyorum. Tabii ki herkesin düşüncesi farklıdır.Herkes olayları gördüklerini farklı yorumlayabilir.Aynı millet dahi olsa arada kültürel ve geleneksel farklılıklar olması kaçınılmazdır. Azerbaycan yıllarca S.S.C.B altında yaşadı ve aramızda coğrafi farklılıklar da var. Ve bütün devletlerin kendine göre eksikleri mevcuttur.Bu hem Türkiye için hem Azerbaycan için geçerlidir. Buradan gözüktüğü itibariyle Türk gençleri arasında Azerbaycan'ın ve diğer Türk devletlerinin önemli bir yeri vardır. Yani başta da söylediğim gibi. Herkes olayları ve gördüklerini farklı yorumlayabilir. Ama genel olarak Azerbaycan' a Türkiyeden bir ilgi ve sevgi var. Bu ilginin olmasındaki en önemli sebeplerden birisi de Türk lehçeleri arasında Azeri Türkçesinin Türkiye Türkçesine en yakın Türk lehçesi olması da önemlidir.

Ancak Azerbaycan tabii ki Türkiye kadar köklü bir devlet değil henüz.Türkiye Cumhuriyetinin temeli 84 yıla dayansa dahi onun öncesinde Osmanlı Devletine dayanır ki bu da bu coğrafya da köklü bir devlet geleneğinin göstergesidir. Azerbaycan bağımsızlığını kazanalı 16 yıl oldu.Henüz genç bir ülke.Bazı eksiklikleri olması doğaldır. Yıllar süren S.S.C.B hakimiyetinde kültürlerini korumak için çok çaba sarfetmiştir. Ancak tabii ki bazı kültürel yıpranmalar da olmuştur.

Şunu da unutmamak lazım; Türkiye Azerbaycan' ın bağımsızlık sürecinde en çok onun yanında olan ülkedir. Bunun dışında bağımsızlığını kazandıktan sonra en çok yardım eden ülkedir. Herşey görünürde olmayabilir ama Karabağ olaylarında buradan bir sürü Türk genci silah tutmak için oralara gitti.Bizler Metehandan(Hun) bu yana birer zincirin halkası durumundayız. Gerek Türkmenistan, gerek Özbekistan, gerek Kazakistan.... Hepimiz zincirin birer halkasıyız. Ve şunu da kabul etmeliyiz ki zincirin bu halkasındaki en gelişmiş ülke de Türkiyedir.

Ayrıca dikkatimi çeken birkaç şey var. Şu anda gerek Kazakistanda veya diğer Ortaasya Türk Cumhuriyetlerinde halk arasında Türkçe pek kullanılmamakta ve kril alfabesi yoğun olarak kullanılmakta.Ayrıca Kazakistanda özellikle Türklere karşı kışkırtıcı hareketler olmakta. Bu sorunlar elbette aşılacak sorunlardır.Bu tür şeyler bizleri birbirimizden soğutmak için yapılan şeylerdir.

Haydar Aliyev'in dediği gibi: "Bizler bir millet iki devletiz"

Türkiye'den selamlar ve sevgiler..."

Изменено пользователем Azer777

• 4 weeks later...

Bu tükün türkcəsi çox zəif və çox fazla abartma var...

Redaəktə olunmuşdur. Bölmədə kirill əlifbası ilə yazmaq olmaz. zəhmət olmaza Lucisa Sans Unicde şriftindən və klaviaturanın az rejimindən istifadə edin.

Изменено пользователем PRIKOLISTKA

• 2 months later...

Başınız sağ olsun. ANcaq düzgün etmirsiz. Cümləni ortada yazmaq lazımdır, ikincisi şriftiniz Az şrifti olmalıdır. Bölümün baş səhifəsində qaydaları oxuyun.

line.gif

• 2 weeks later...

HAMINI SALAMLAYIRAM. FIKRIMCE, OSMANLI TURKUNUN AZERI TURKU ILE SHEXSI-QEREZI OLA BILMEZ. SADECE OLARAQ ONUN DEDIYI HEQIQIETLERI QEBUL ETMEK ISTEMIRIK. SANKI BUNLARI BASHQASI DEYENDE PAQONLARIMIZ DUSHUR. BUNLARI TURK DEYIR... O TURK KI, ECDADLARI DAIM DAR GUNLERIMIZDE YANIMIZDA OLAN YEGANE MILLET OLUB, O TURK KI, OLKESININ KOMEYINI YARDIMINI INDI DE CHOX YAXINDAN HISS ETMEKDEYIK. RUSIYA MUTAMADI OLARAQ YA FIZIKI, YA DA MENEVI GULLELENMEYE MERUZ QOYUR BIZI,AMMA YENE DE ONLARIN DILI BIZE SHIRIN GELIR. RUS DILINDE DANISMAGI ELITA HESAB EDENLER AZ DEYIL. HEMIN SHEXSLER UNUTMASINLAR KI BIZM TARIXI ELITAR SHEXSIYYETLERIMIZI MEHZ RUSLAR VE ONLARIN SEVIMLI QULU OLAN ERMENILER REPRESIYALARA UGRADIBLAR. NE OLAR TURK BIZIM EYRI-EKSIYIMIZI GOSTERENDE. BU YAZINI ONA GORE YAZIB KI, HEMVETENLERI BURDAKI CHIRKABLARA MUMKUN QEDER AZ BULASHSIN. TURKIYEDE DE CHIRKABLAR VAR,AMMA BUNLAR ONLARIN OZ CHIRKABLARIDIR. BIZ ISE BASHQALARININ CHIRKABLARINI YIGIB GUNU-GUNDEN ARTIRIRIQ. TURKUN YAZISI BUTUN TURKLER UCHUN GUZGU OLMALIDIR. OZUNU TURK HASAB ETMEYENLER ISE NETICE CHIXARMAYA DA BILER. P.S. PRIKOLISTKA, UMID EDIREM UZRLU HESAB EDERSEN ELIFBANI. SHRIFTLE BAGLI TELEB VE TEKLIFLERINI OLDUQCA YUKSEK QIYMETLENDIRIREM,SADECE AZERI SHRIFTLERI ILE YAZMAQ CEHDIM ALINMADI.

Non est Azerbaijan sine Karabagh!

• 2 months later...

bunu yazan ele bilir ki chox bilir. Azerbaycan eyrisiyle dogrusuyla bizim dogma vetenimizdi ve mne Azerbaycanli oldugum uchun fexr edirem bizi qoyaq qiraga eyer kimse turklerden danishsa her sheyi ha... onda gerek o qaqash butun bu sozlerini geri gotursun. bu bilirsiz neye oxshadi alma almaya benzer kinosundaki shofere. deyire yeqin duz chorek hesenen rast gelib bu.indi o turkun qabagina ele adamlar chixibsa biz neyleyek .bura oxumaga gelen tirkler bashliyir bize yaltaqlanir guya azerileri chox sevirler chixib gedennen soram bashlayirlar agizlarina geleni danishmaga.

bunu yazan ele bilir ki chox bilir. Azerbaycan eyrisiyle dogrusuyla bizim dogma vetenimizdi ve mne Azerbaycanli oldugum uchun fexr edirem bizi qoyaq qiraga eyer kimse turklerden danishsa her sheyi ha... onda gerek o qaqash butun bu sozlerini geri gotursun. bu bilirsiz neye oxshadi alma almaya benzer kinosundaki shofere. deyire yeqin duz chorek hesenen rast gelib bu.indi o turkun qabagina ele adamlar chixibsa biz neyleyek .bura oxumaga gelen tirkler bashliyir bize yaltaqlanir guya azerileri chox sevirler chixib gedennen soram bashlayirlar agizlarina geleni danishmaga.

============================================

Haminiza salam,

Evvela qeyd edimki mende bir Turkem ve mene soz haqqi dogdu indi. Yuxaridaki dostum ne yazmish bilmirem amma mende bakiya 4 defe gelmishem.. Heresinde bir neche gun qaldim (toplam 11).. Yashadiqlarimi paylashmaq istedim indi.

Seher 5-de ucaqnan bakiya dushdum ve viza sirasina kecdim. (Turkiyede Azeriler ucun viza yoxdu, yeniki 5 deqiqede bir Turk vetendeshi kimi girish y.bilersiz.

Ne yashadim kelmesi kelmesine yaziram;

Tam 2 saat kecdikden sonra mene sira geldi (Bu arada polisler gelib rushvet istedi, men vermedim. Verenlerin passportlarini alib evvelden gonderdiler). Mene dediler 2 dene shekil lazim, dedim yanimda yox. Onda dediler cekdir shurda foto ceken adamdan. Hardadi dedim. Dediler foto ceken adam olub.. Nece yeni dedim olub??? Dediler gozle biraz dirilerse cekdirersen. Nese gozledim adam geldi sheklimi cekdi. Kecdim siraya tekrar, verdim passportu ve kaqizi 10 dollarda pul istedi onuda verdim. Sonra dedi kaqizda shura imza atmamisan onu at kaqizi verdi. Imza atdim geri verdim, dedi pul?? Dedim indi verdim ee? Dedi yox men gormemishem. Men 20 dollar uzatdim, mene ilk verdiyim 10 dollari qayitdi. Dedi neche gun ucun viza isteyirsen. Onuda biliremki 1 ayliqdi oradan alinan vizalar. Adam bashladi mezelenmeye 1,2,5,10 il verim hansi olsun.. Nese susdum vizami aldim yene siraya kecdim passportdan kecdim ve bakidayam. Polis durdurdu meni hemen dedi elindeki nedi (Cox balaca bir hediyye qutusudu, actirdi zorunan, acdim gorsetdim ve kecdim). Sonra bashqa polis durdurdu (aeroportdayam halede). Sigaralarimi istedi, 2 paket verdim oda getdi. :krasneyu: Nese teyyare restoranda bir siqaret cekdim ve cixdim aeroportdan.

Otele gedecem, bir taksici geldi. Men oranin hec pulunuda bilmirem ilk defa gelmishem. Necheyedi dedim. Dedi 40 manatdi sheher merkezine. Dedim 20 vererem! :flower: Tamam dedi. Bazarliqa baxin ay camaat, eyni yolu 10 manata qayitmisham.... Dedim bir otele .r meni. Dedi tamam .rim yaninada gozel bir xanim qiz getirerem dedi, ucuz.... Dedim hoooop! Emmi dedim ayibdi ne ishim olar, muselmaniq. Dedi oda ehtiyacdi. Susdum. 2 deqiqe kecdi dedim haralisan? Dedi qarabaqliyam. Dedim bele qayidacaqsan torpaqini, camaata qiz teklif eleyerek, onda o susdu.

Nese kecdim otele 4 ulduzlu imish. Amma vallah burdaki 1 ulduzlu otel daha luksdu. Pislik gunde idi otel. Nese vurdum qafayi yatdim. Sonra getdim yemek yemeye, pizza yeyecem. Onuda eshitmishemki eti evvelden soruwmaq lazimdi orda halalmidi. Men risk etmeyim dedim, vejeterian pizza istedim. Geldi :flower:

Sonra oturdum pizzayi yeyirem ichinden bir qiz sachi cixdi. Caqirdim qizi bu nedi dedim. Dedi olabiler sizin sacinizdan dushub (Qizin onunde cixarmisham pizzanin ichinden, ozude menim sacim o cixan qilin 4-de 1 uzunluqundadi). Nese doymediyi qaldi qizin, buraxdim yemeyi pulu verdim cixdim. Shukur dedim 1 gun kecdi.

2. Gun: Hara getdisem Turk olduqumu anlayib mene yuxari qiymet dediler hersheyi (Sonradan bilmishem, Azeri dostum dedi mene). Nese kecdim sahile (azadliqin irelisinde sahildeyem). Dedim oturum bir cay ichimde ozume gelim. Oturdum mirvari deye bir cafeye. Dedim bir cay getirinde ichim. Dediler tekce cay yoxdu axi demliknen. Dedim tamamdi demlik olsun icherem men (ozaramizda cox cay icherem). Nese dedi tekce cay olmaz nese yanina almalisan, yoxsa get. Dedim ay qaqa hecne yemek istemirem olar pulu cox verimde hecne getirme. Yox dedi, bashqa adamlarda geldi atdi meni mirvariden. Biraz ireli getdim bashqa bir cafe daha, adi dost ocaqimidi nedi yadimda deyil. Oturdum yene cay istedim yene eyni sohbetler, dedim qaqa sen birde meyve suyu getiresen vishne onuda ichecem. Nese cay ichmeye haqq qazandim. Meyve suyunu ichmek ucun deyil, cay ichebilmek ucun aldim (Aqlamaqim geldi kasiblar nece oturur ora :(((( ). Vallahi ichim yandi, cayi nece ichdim bilmirem. Qalxdim getdim otele.

Eslinde orda xatirem coxdu amma 2 gununu qismen siznen paylashdim. Vallahi yazdiqlarim tamamile duzdu!

Birde odurki cox uzulduyum, hech azan sesi eshitmedim. Bakida 3 deyishik yerde qaldim deyishik vaxtlarda bir defe bele azan eshitmedim. Buna cox uzuldum... :(

Sozum odurki ordaki oyrenciler kime YALTAQLANIR sonra pis danishir bilmirem. Menim ordan cox semimi gozel dostlarimda oldu, halede var. Amma rushvet, yalan dolan iftira etc.. Hamsini oz gozumle gormushem. Sheherin pislikden gorunmediyinide gormushem.

Bir muellimin 130-140 manat (1 gecelik otel puludu) ayliqnan ishlediyini oyrenmishem... :(

Beli bir olkede yaxwi sheylerde olar pis sheylerde. Amma eyer birisi pis sheyleri dediyi ucun YALTAQ sozu ile muhattab olursa tekce kelme ile ayibdi. Berkede o adam gorduyu eskikleri yazirdi. Uzulduyu ucun yazirdi...

Men indi iradlari size buraxiram. Amma saxin mene hershey cox gozeldi yaxwidi demeyin!!!

Ve hecbir vaxt YALTAQLANIR sozunu qebul elemeyecem!

Salamat qalin!

==================================================

Elave olaraq catda her defe Turk olduqumu soylediyimde eshitdiyim soyushlerin sayini bilmirem artiq. Mehz Turk olduqum ucun 100 neferden 50'si soyur. Burda men Azerileri oz vetendeshinden ayri goren bir nefer bile Turk gormemishem... Hami deyerki eyni milletik. Amma niye sizde ele demirler???

Изменено пользователем QIZLAR_IFRITEDI

Haminiza salam,

Evvela qeyd edimki mende bir Turkem ve mene soz haqqi dogdu indi. Yuxaridaki dostum ne yazmish bilmirem amma mende bakiya 4 defe gelmishem.. Heresinde bir neche gun qaldim (toplam 11).. Yashadiqlarimi paylashmaq istedim indi.

Seher 5-de ucaqnan bakiya dushdum ve viza sirasina kecdim. (Turkiyede Azeriler ucun viza yoxdu, yeniki 5 deqiqede bir Turk vetendeshi kimi girish y.bilersiz.

Tam 2 saat kecdikden sonra mene sira geldi (Bu arada polisler gelib rushvet istedi, men vermedim. Verenlerin passportlarini alib evvelden gonderdiler). Mene dediler 2 dene shekil lazim, dedim yanimda yox. Onda dediler cekdir shurda foto ceken adamdan. Hardadi dedim. Dediler foto ceken adam olub.. Nece yeni dedim olub??? Dediler gozle biraz dirilerse cekdirersen. Nese gozledim adam geldi sheklimi cekdi. Kecdim siraya tekrar, verdim passportu ve kaqizi 10 dollarda pul istedi onuda verdim. Sonra dedi kaqizda shura imza atmamisan onu at kaqizi verdi. Imza atdim geri verdim, dedi pul?? Dedim indi verdim ee? Dedi yox men gormemishem. Men 20 dollar uzatdim, mene ilk verdiyim 10 dollari qayitdi. Dedi neche gun ucun viza isteyirsen. Onuda biliremki 1 ayliqdi oradan alinan vizalar. Adam bashladi mezelenmeye 1,2,5,10 il verim hansi olsun.. Nese susdum vizami aldim yene siraya kecdim passportdan kecdim ve bakidayam. Polis durdurdu meni hemen dedi elindeki nedi (Cox balaca bir hediyye qutusudu, actirdi zorunan, acdim gorsetdim ve kecdim). Sonra bashqa polis durdurdu (aeroportdayam halede). Sigaralarimi istedi, 2 paket verdim oda getdi. :) Nese teyyare restoranda bir siqaret cekdim ve cixdim aeroportdan.

Otele gedecem, bir taksici geldi. Men oranin hec pulunuda bilmirem ilk defa gelmishem. Necheyedi dedim. Dedi 40 manatdi sheher merkezine. Dedim 20 vererem! :gizildish: Tamam dedi. Bazarliqa baxin ay camaat, eyni yolu 10 manata qayitmisham.... Dedim bir otele .r meni. Dedi tamam .rim yaninada gozel bir xanim qiz getirerem dedi, ucuz.... Dedim hoooop! Emmi dedim ayibdi ne ishim olar, muselmaniq. Dedi oda ehtiyacdi. Susdum. 2 deqiqe kecdi dedim haralisan? Dedi qarabaqliyam. Dedim bele qayidacaqsan torpaqini, camaata qiz teklif eleyerek, onda o susdu.

Nese kecdim otele 4 ulduzlu imish. Amma vallah burdaki 1 ulduzlu otel daha luksdu. Pislik gunde idi otel. Nese vurdum qafayi yatdim. Sonra getdim yemek yemeye, pizza yeyecem. Onuda eshitmishemki eti evvelden soruwmaq lazimdi orda halalmidi. Men risk etmeyim dedim, vejeterian pizza istedim. Geldi :D

Sonra oturdum pizzayi yeyirem ichinden bir qiz sachi cixdi. Caqirdim qizi bu nedi dedim. Dedi olabiler sizin sacinizdan dushub (Qizin onunde cixarmisham pizzanin ichinden, ozude menim sacim o cixan qilin 4-de 1 uzunluqundadi). Nese doymediyi qaldi qizin, buraxdim yemeyi pulu verdim cixdim. Shukur dedim 1 gun kecdi.

2. Gun: Hara getdisem Turk olduqumu anlayib mene yuxari qiymet dediler hersheyi (Sonradan bilmishem, Azeri dostum dedi mene). Nese kecdim sahile (azadliqin irelisinde sahildeyem). Dedim oturum bir cay ichimde ozume gelim. Oturdum mirvari deye bir cafeye. Dedim bir cay getirinde ichim. Dediler tekce cay yoxdu axi demliknen. Dedim tamamdi demlik olsun icherem men (ozaramizda cox cay icherem). Nese dedi tekce cay olmaz nese yanina almalisan, yoxsa get. Dedim ay qaqa hecne yemek istemirem olar pulu cox verimde hecne getirme. Yox dedi, bashqa adamlarda geldi atdi meni mirvariden. Biraz ireli getdim bashqa bir cafe daha, adi dost ocaqimidi nedi yadimda deyil. Oturdum yene cay istedim yene eyni sohbetler, dedim qaqa sen birde meyve suyu getiresen vishne onuda ichecem. Nese cay ichmeye haqq qazandim. Meyve suyunu ichmek ucun deyil, cay ichebilmek ucun aldim (Aqlamaqim geldi kasiblar nece oturur ora :(((( ). Vallahi ichim yandi, cayi nece ichdim bilmirem. Qalxdim getdim otele.

Eslinde orda xatirem coxdu amma 2 gununu qismen siznen paylashdim. Vallahi yazdiqlarim tamamile duzdu!

Birde odurki cox uzulduyum, hech azan sesi eshitmedim. Bakida 3 deyishik yerde qaldim deyishik vaxtlarda bir defe bele azan eshitmedim. Buna cox uzuldum... :(

Sozum odurki ordaki oyrenciler kime YALTAQLANIR sonra pis danishir bilmirem. Menim ordan cox semimi gozel dostlarimda oldu, halede var. Amma rushvet, yalan dolan iftira etc.. Hamsini oz gozumle gormushem. Sheherin pislikden gorunmediyinide gormushem.

Bir muellimin 130-140 manat (1 gecelik otel puludu) ayliqnan ishlediyini oyrenmishem... :(

Beli bir olkede yaxwi sheylerde olar pis sheylerde. Amma eyer birisi pis sheyleri dediyi ucun YALTAQ sozu ile muhattab olursa tekce kelme ile ayibdi. Berkede o adam gorduyu eskikleri yazirdi. Uzulduyu ucun yazirdi...

Men indi iradlari size buraxiram. Amma saxin mene hershey cox gozeldi yaxwidi demeyin!!!

Salamat qalin!

Elave olaraq catda her defe Turk olduqumu soylediyimde eshitdiyim soyushlerin sayini bilmirem artiq. Mehz Turk olduqum ucun 100 neferden 50'si soyur. Burda men Azerileri oz vetendeshinden ayri goren bir nefer bile Turk gormemishem... Hami deyerki eyni milletik. Amma niye sizde ele demirler???

Qardaşım, Türkə yan baxan bizdən deyildir. Cahil insanların deyil, ağıllı insanların fikri önəmlidir. Azərbaycanda Türkçülüyün qüdrətini anlayanlar kifayət qədərdir. Türkün Türkdən başqa dostu yoxdur.

post-28578-1227391655_thumb.jpg

Bütün postları oxudum, 100 adam-100 fikir! Eyni sözləri bizim azəri həmvətənlərimizdə Türkiyə haqqinda deyə bilərlər, necə ki deyirlər... Məsələn, turk kisilərinin düşkün və yanıq, pardon, olmalirinin neçə dəfə şahidi olmuşam, sanki qadın-qız görməyiblər... Burada canlı ünsiyyətdə olduğum və virtual turk tanışlarımlada çox söhbətlər etmişəm. Məni ən çox əsəbləşdirən və qiciqlandıran bir şeydir - türklər tez-tez Azərbaycanın sovetlər əsarətində olmasını misal gətirir. Mənim əks arqumentlərimi heç cür qəbul edə bilmirlər. Hər dəfə sovetlərdən miras qalmış mükəmməl təhsil sisteminin, mədəniyyətimiz, elmdə yiyələndiyimiz nailiyyətləri sadalayanda cavab verməyə söz t. bilmirlər. Bir tək mədəniyyətimizdəki faktlari misal gətirmək kifayət edər. Bir şeyi anlamırlar ki sovetlər getdi, araya bunlar öz ideologiyaları ilə gəlmək istəyirlər, televiziya-medialarını burada geniş yerləşdirərək hansı məqsədi güdmələri gün kimi aydındır.

Fikrimcə, əksər türklərin bizim haqqımizda düşündükləri eynidir - Azərbaycan onlar üçün əlavə gəlir yeri kimi əlverişlidir. Nəzərə alsaq ki Türkiyənin Azərbaycana mayayatırımı digər ölkələrlə müqayisədə çox-çox cüzidir, demək olar ki azdır, bunun əksi olaraq onların Azərbaycanın hesabına xeyir götürdükləri bəllidir. Qida məhsullari, inşaat malları, geyim və sairə hər gün onların büdcəsinə N qədər xeyir verir... Özlərini azərilərə yol göstərən, başbilən və daha agilli böyük qardaş kimi təqdim etmələri heç xoşuma gəlmir... Üzlərinə deyəndəki "ruslar getdi, yerini siz tutmağa çalışırsız" xoşlarına gəlmir, düz söz yandırır axı... Ümumi götürdükdə isə, biz azərilər onlardan bir çox məsələlərdə daha savadlı və anlayışlıyıq. O ki qaldı onların bizim haqqımızda düşündükləri, türklərin arasında elə idbar tiplər var ki, elələrini tarix hələ yaratmayıb. Bilmirəm, siz necə, mən isə millətçiyəm, fərq etməz türklərə və yaxud digər millətlərin ayağına həmvətənlərimi və dövlətimi ə s l a vermərəm!!! Pis olsada, yaxşi olsada bizim özümüzündür, qədrini bilmək lazımdır!

Не говорите ЧТО мне делать и я не скажу КУДА вам идти!

• 3 weeks later...
Bütün postları oxudum, 100 adam-100 fikir! Eyni sözləri bizim azəri həmvətənlərimizdə Türkiyə haqqinda deyə bilərlər, necə ki deyirlər... Məsələn, turk kisilərinin düşkün və yanıq, pardon, olmalirinin neçə dəfə şahidi olmuşam, sanki qadın-qız görməyiblər... Burada canlı ünsiyyətdə olduğum və virtual turk tanışlarımlada çox söhbətlər etmişəm. Məni ən çox əsəbləşdirən və qiciqlandıran bir şeydir - türklər tez-tez Azərbaycanın sovetlər əsarətində olmasını misal gətirir. Mənim əks arqumentlərimi heç cür qəbul edə bilmirlər. Hər dəfə sovetlərdən miras qalmış mükəmməl təhsil sisteminin, mədəniyyətimiz, elmdə yiyələndiyimiz nailiyyətləri sadalayanda cavab verməyə söz t. bilmirlər. Bir tək mədəniyyətimizdəki faktlari misal gətirmək kifayət edər. Bir şeyi anlamırlar ki sovetlər getdi, araya bunlar öz ideologiyaları ilə gəlmək istəyirlər, televiziya-medialarını burada geniş yerləşdirərək hansı məqsədi güdmələri gün kimi aydındır.

Fikrimcə, əksər türklərin bizim haqqımizda düşündükləri eynidir - Azərbaycan onlar üçün əlavə gəlir yeri kimi əlverişlidir. Nəzərə alsaq ki Türkiyənin Azərbaycana mayayatırımı digər ölkələrlə müqayisədə çox-çox cüzidir, demək olar ki azdır, bunun əksi olaraq onların Azərbaycanın hesabına xeyir götürdükləri bəllidir. Qida məhsullari, inşaat malları, geyim və sairə hər gün onların büdcəsinə N qədər xeyir verir... Özlərini azərilərə yol göstərən, başbilən və daha agilli böyük qardaş kimi təqdim etmələri heç xoşuma gəlmir... Üzlərinə deyəndəki "ruslar getdi, yerini siz tutmağa çalışırsız" xoşlarına gəlmir, düz söz yandırır axı... Ümumi götürdükdə isə, biz azərilər onlardan bir çox məsələlərdə daha savadlı və anlayışlıyıq. O ki qaldı onların bizim haqqımızda düşündükləri, türklərin arasında elə idbar tiplər var ki, elələrini tarix hələ yaratmayıb. Bilmirəm, siz necə, mən isə millətçiyəm, fərq etməz türklərə və yaxud digər millətlərin ayağına həmvətənlərimi və dövlətimi ə s l a vermərəm!!! Pis olsada, yaxşi olsada bizim özümüzündür, qədrini bilmək lazımdır!

Hamımız TÜRKük!!!!!!!!!!!!!!!!

Biz türkdilli xalq olaraq bir-birimizə dəstək olmalıyıq.

Redaktə olunmuşdur. Kirill əlifabsı ilə yazmaq qadağandır.

Изменено пользователем PRIKOLISTKA

———————————————————————————

Сусанин

Burada yazılanlar türklərin hamısının bizim haqda belə düşündüyü göstərmir.

Mən, hardasa yeri gələndə bizi diligödək edən əxlaqsız qadınların hərəkəti ucbatından Azərbaycan qadını "üşkuruşluk bir kadın" adlandıran türkü də görmüşəm.(təbii ki, onu bu sözləri söylədiyinə görə peşman ediblər yerindəcə!)

Küçədə qıza sataşdıqları üçün iki ədəniyyətsiz azərbaycanlı oğlanını çırpan türkü də görmüşəm.

Üzeyir Hacıbəyovun Koroğlu uvertyurasını eşidib fəxrdən gözləri yaşaran türkü də görmüşəm.

Xocalıda həlak olanları hər il fevralın 25-26 İzmirdə evində anan türk qadınları da görmüşəm.

Düşünürəm ki, bir gənc adamın tam həqiqətlərə varmadan Azərbaycanı bu cür tənqid etməsi heç də Anadolu türklərinin bütöv olaraq bizə bu təhər yanaşması demək deil.

Onun yazdıqları - bizim məişətimizin tənqididir. Bunları hər bir azərbaycanlı da yaza bilərdi.

Не бойтесь умных женщин, - влюбившись,они теряют мозги.

• 1 month later...

Haminiza salam,

Tam 2 saat kecdikden sonra mene sira geldi (Bu arada polisler gelib rushvet istedi, men vermedim. Verenlerin passportlarini alib evvelden gonderdiler). Mene dediler 2 dene shekil lazim, dedim yanimda yox. Onda dediler cekdir shurda foto ceken adamdan. Hardadi dedim. Dediler foto ceken adam olub.. Nece yeni dedim olub??? Dediler gozle biraz dirilerse cekdirersen. Nese gozledim adam geldi sheklimi cekdi. Kecdim siraya tekrar, verdim passportu ve kaqizi 10 dollarda pul istedi onuda verdim. Sonra dedi kaqizda shura imza atmamisan onu at kaqizi verdi. Imza atdim geri verdim, dedi pul?? Dedim indi verdim ee? Dedi yox men gormemishem. Men 20 dollar uzatdim, mene ilk verdiyim 10 dollari qayitdi. Dedi neche gun ucun viza isteyirsen. Onuda biliremki 1 ayliqdi oradan alinan vizalar. Adam bashladi mezelenmeye 1,2,5,10 il verim hansi olsun.. Nese susdum vizami aldim yene siraya kecdim passportdan kecdim ve bakidayam. Polis durdurdu meni hemen dedi elindeki nedi (Cox balaca bir hediyye qutusudu, actirdi zorunan, acdim gorsetdim ve kecdim). Sonra bashqa polis durdurdu (aeroportdayam halede). Sigaralarimi istedi, 2 paket verdim oda getdi. :bigstarr: Nese teyyare restoranda bir siqaret cekdim ve cixdim aeroportdan.

Otele gedecem, bir taksici geldi. Men oranin hec pulunuda bilmirem ilk defa gelmishem. Necheyedi dedim. Dedi 40 manatdi sheher merkezine. Dedim 20 vererem! :pimp: Tamam dedi. Bazarliqa baxin ay camaat, eyni yolu 10 manata qayitmisham.... Dedim bir otele .r meni. Dedi tamam .rim yaninada gozel bir xanim qiz getirerem dedi, ucuz.... Dedim hoooop! Emmi dedim ayibdi ne ishim olar, muselmaniq. Dedi oda ehtiyacdi. Susdum. 2 deqiqe kecdi dedim haralisan? Dedi qarabaqliyam. Dedim bele qayidacaqsan torpaqini, camaata qiz teklif eleyerek, onda o susdu.

Nese kecdim otele 4 ulduzlu imish. Amma vallah burdaki 1 ulduzlu otel daha luksdu. Pislik gunde idi otel. Nese vurdum qafayi yatdim. Sonra getdim yemek yemeye, pizza yeyecem. Onuda eshitmishemki eti evvelden soruwmaq lazimdi orda halalmidi. Men risk etmeyim dedim, vejeterian pizza istedim. Geldi :)

Salamat qalin!

Zennimce, her dovletin probleri olur, ve yazdiginiz problemler heqiqetem burada movcuddur.Unutmaq lazim deyil ki turkchuluk azerbaycanda 70 ile yaxindir ki, bilerekden,dovlet terefinden teqid olunurdu.Onu da demek isterdim ki, turkleri soyen neinki azerbaycanda var, eyni zamanda turkiyedede.Hetta gulle atanda var, burada ermenilerle ruslar turkiyede ise kurdler.

Menim indice getirdiyim kontr argumentleri sadece ritorik bir anlam kimi gebul ede bilersiniz.Biz chox bu haqda yaza bilerik bunun boyuk xeyri olmayacag ne azeri nede turkiye turklerine.Yaxshi olardi ki sozden emele kechek.Bu butun turklere aiddir.

P.S. Birdeki sorushmag isterdim, Ataturk namaz edirdimi?

• 2 months later...
Bütün postları oxudum, 100 adam-100 fikir!

eynilə mən də Sizin kimi bütün münasibətlərlə demək olar ki, tanış oldum...Və bütün bunları oxuyaraq belə qərara gəldim ki, Sizin məsələyə yuxarıdakı mövqeyiniz realığı daha doğru əks etdirir. Bununla belə mən belə hesab edirəm ki, bizləri sıravi hər h.ı osmanlı insanının fikirləri yox, daha cox bu iki dövlətlərin qarşılıqlı münasibətləri narahat etməlidir.

Salt?kov-?edrin : Son vaxtlar yaman v?t?np?rv?rlikd?n d?m vururlar. Dey?s?n, v?t?nd? o?urluq ba? al?b gedir...