Перейти к содержимому
Скоро Конкурс!!! Торопитесь!!! ×

Quran Tehrİf Olunmayib

MeysemTemmar

Recommended Posts

Dördüncüsü,sən bir Əhli Sünnə alimdən sitat gətir ki,o Quranın təhrifinə inanıb.

Elə bir əhli sünnət alimi yoxdur, necə ki, əhli-şiə alimi də yoxdur. Düzdür həm əhli-sünnə, həm də əhli-şiə alimlərinin kitablarında Quranın təhrifi haqda məlumatlar var, amma bu o demək deyil ki, onlar özləri buna inanırdılar.

Qazi "əş-Şifa"da demişdir: "Bil ki, kim Qura-nın, yaxud müshəfin nəyinəsə qiymətsiz bir şey kimi baxsa, yaxud onları söysə, yaxud onu və ya ondan bir şeyi yalan saysa, yainki ona və ya onun bir hissəsinə, yaxud bir ayəsinə inanmasa, ya da ki, onu və ya ondan bir şeyi, yaxud onda göstərilən bir hökmü və ya xəbəri yalan saysa, yaxud onun inkar etdiyini sübut etsə və ya onun sübut etdiyini bilə-bilə inkar etsə, yaxud ondan bir şeyə şəkk etsə, o, bütünlükdə elm əhlinin nəzə-rində kafir sayılar. Allah-təala demişdir: "Həqiqətən, o elə bir möhkəmləndirilmiş kitabdır ki, ona nə əvvəl, nə sonra batil daxil ola bilməz, o, Hikmətli və Tərifəlayiq Allahdan gəlmədir"

Mən də sizə şiə alimlərinin bu cür sözlərini gətirmişəm, amma siz onlara əhəmiyyət verməyib şiəni yersiz ittiham etməyə davam edirsiz. Hələ birinci posta baxsaz yetərlidir.

Nardarani,birincisi gördüyün kimi söhbəti fırlatmağın yeri yoxdur.Mən gətirdiyim alimlərinizin sözləri,hədislərinizdə açıq aşkar "ayə belə nazil olub" sözləri ayənin məna yox ayə kimi təhrif olundugunu göstərir.Sizin alimləriniz də daim buna etiqad etmişlər. Lakin, təqiyyəyə görə bu etiqadlarını bəzən gizlətmişlər.

Əvvəla siz səhv edirsiz və bizə göstərdiyiniz ayələr yox, onların təfsirləridir. Əgər siz deyən kimi olsaydı, onda o göstərdiyiniz yerlərdə ayələr özü sizin yazdığınız kimi (ayə əslində necə nazil olub) olardı.

İndi həmin şeyə özünüz cavab verin:

Həşim bin Ürvə deyir: Mən Həzrəti Aişədən Quranda olan səhvlər haqda soruşdum, misal üçün Allah-təala Quranda deyir əl Muqamin, amma oxunmalıdır ə’al Muqimin, digərləri deyirlər: əl Manan, amma oxunmalıdır əl Munin, üçüncüsü də ki, biz oxuyuruq əl Sabun, amma oxunmalıdır əl Sabin. Həzrəti Aişə dedi: Bu o Quranın üzünü köçürənlərin səhvidir. (Süyuti “əl-İtqan” cild 1 səh 183-184)

Süyuti bu hədisi Buxari və Müslimin şərtlərinə əsasən səhih adlandırıb.

Lakin, təqiyyəyə görə bu etiqadlarını bəzən gizlətmişlər.

Bu ifadənizi başa düşmədim. Təqiyyə özü hələ gizlətməkdir. Gizlətməyə görə necə gizlətmək olar?

Aişə recm ayesi ve riza kebir haqda deyir: Rəcm və Riza Kəbir ayələri nazil olduqda biz onları bir kağıza yazdıq və o kağız mənim yastığımın altında saxlayırdım. Peyğəmbərin vəfatından sonra, biz yas saxlayanda keçi gəlib o kağızı yedi.

Sünnən ibni Macə cild 2, səh 39 Karaçi çapı

Əhmədin Müsnədi cild 6, səh 269 Beyrut çapı

Təvil Müxtəlif əl Hədis səh 310 Beyrut çapı

Mən axı sənə dedim ki,belə hədislər var və bunlar nəsxə aiddir,yəni ləgv olunmuş ayələrdir.Bunu indiyə kimi hamı belə başa düşüb.İkincisi,sən rəvayəti gətirəndə onu öz aglına görə niyə yozursan,niyə bir alimin sözünü gətirmirsən?Hər kəs sənin kimi belə istədiyi kimi ayə və hədisləri yozsa,dindən nə qalar?

Bunu indiyə kimi nəsx, ləğv olunmuş ayə kimi başa düşənin ağlı yoxdur. Sizin hədisə əsasən bunu keçi ləğv edib, Allah-təala yox.

Bəs bu hədislər necə, bunlar da nəsxə aiddir?

Sahih Muslim Book 5. Zakat. Hadith 2285.

Ibn Abbas reported Allah's Messenger (may peace be upon him) as saying: If there were for the son of Adam a valley full of riches, he would long to possess another one like it, and Ibn Adam does not feel satiated but with dust. (14:13) And Allah returns to him who returns (to him). (14:14) Ibn Abbas said: I do not know whether it is from the Qur'an or not; and in the narration transmitted by Zuhair it was said: I do not know whether it is from the Qur'an, and he made no mention of Ibn Abbas.

İbn Abbas deyir ki, peyğəmbər (s) dedi: Adəm oğlunun sərvətlə dolu vadisi olsaydı o bundan birini də istəyəcəkdi. Onun qarnını torpaqdan savayı heç nə doldurmayacaq (14:13) və Allah Ona qayıdana qayıdır (14:14). İbn Abbas deyir: mən bilmirəm bunlar Quran ayələridir ya yox. Zuhayrdən gələn rəvayətdə deyilir: mən bilmirəm bunlar Quran ayələridir ya yox. Və o İbn Abbası zikr etmir.

Gördüyünüz kimi peyğəmbərin vəfatından sonra səhabələr çaşbaş qalıblar, bilmirlər ki, bu ayələri Qurana yazsınlar, ya yox. Bilmirlər ki, bunlar Quran ayəsidi ya yox. Bəlkə ayədir, bəlkə də yox.

Siz Müslümdə bundan sonrakı hədisə baxın:

Sahih Muslim Book 5. Zakat. Hadith 2286.

Abu Harb b. Abu al-Aswad reported on the authority of his father that Abu Musa al-Ash'ari sent for the reciters of Basra. They came to him and they were three hundred in number. They recited the Qur'an and he said: You are the best among the inhabitants of Basra, for you are the reciters among them. So continue to recite it. (But bear in mind) that your reciting for a long time may not harden your hearts as were hardened the hearts of those before you. We used to recite a surah which resembled in length and severity to (Surah) Bara'at. I have, however, forgotten it with the exception of this which I remember out of it: "If there were two valleys full of riches, for the son of Adam, he would long for a third valley, and nothing would fill the stomach of the son of Adam but dust." And we used so recite a surah which resembled one of the surahs of Musabbihat, and I have forgotten it, but remember (this much) out of it: "Oh people who believe, why do you say that which you do not practise" (lxi 2.) and "that is recorded in your necks as a witness (against you) and you would be asked about it on the Day of Resurrection" (xvii. 13).

Əbu Musa Əşəri Bəsrədən qareləri dəvət edir. Onun dəvətinə üç yüz nəfər cavab verdi. O onlara dedi: Siz qaresiz (Quran oxuyan) və Bəsrə əhalisinin yaxşılarısız. Quranı tez tez oxuyun ki, o keçmişdəkilərin yadından çıxdığı kimi sizin də yadınızdan çıxmasın. Biz uzunluğu Bəraət surəsi boyda olan bir surə oxuyardıq, amma indi o mənim yadımdan çıxıb. Yadımda qalan yalnız onda olan bu ayədir: Adəm oğlunun iki sərvətlə dolu vadisi olsa o üçüncüsünü axtaracaq. Onun qarnını torpaqdan savayı heç nə doldurmayacaq. Həmçinin biz Müsabbihat surəsinə oxşar bir surəni oxuyardır ki, o da mənim yadımdan çıxıb. Ondan yadımda qalan yalnız bu ayələrdir:

Ey iman gətirənlər! Etməyəcəyiniz bir şeyi niyə deyirsiniz? (61:2)

Biz hər bir insanın əməlini öz boynundan asar və qiyamət günü (bütün əməllərini) açıq kitab kimi qarşısına qoyarıq. (17:3)

Fikir verin Əbu Musa deyir ki, biz Bəraət surəsi boyda (129 ayə) surəni oxuyurduq, amma indi o mənim yadımdan çıxıb. O nəsxdən danışmır, demir ki, o surə nəsx olunmuşdur! Həmçinin mən ümid edirəm ki, siz bütöv surənin nəsx olunmasını iddia etmək fikrinə düşməyəcəksiz. Amma Əbu Musanın təkcə bu surə yox, həmçinin digər, Müsabbihat surəsinə oxşar bir surə də yadından çıxıb və məhz buna görə də o qareələri çağırıb ki, onlar Quranı təkrar etsinlər və camaat da onu eşitsin. O Müsabbihat surəsinə oxşayan surədən Əbu Musanın yadında yalnız iki ayə qalıb. Fikir versəz indi o ayələr Quranda ayrı ayrı surələrdədir.

Mən sənə demişdim ki,Suyuti öz kitabında mövcud(uydurma,yalan,düz) olan rəvayətləri toplamışdır. Hətta bəzi alimlər ona "odunyıgan" ünvanı vermişlər.Səbəb isə onun yalan rəvayətləri öz kitabında toplaması,hər bir rəvayəti nəql etməsi idi.Özüdə Suyuti dediyin rəvayətləri "Nəsh" bölümündə gətirir.Sizdə isə açıq aşkar təhrifdən danışılır.

Hansı kitabında? Suyutinin məgər bir kitabı var? Siz yəgin Durr əl-Mənsur kitabını nəzərdə tutursuz. Amma dedikləriniz boş sözlərdir, çünki bu kitabda Suyuti ayələrin təfsirinə aid olan bütün o vaxt məlum olan hədisləri qeyd edirdi. Qaldı ki, onun haqqında digər alimlərin dediklərinə, onlar hələ hamıya və biri birilərinə bu və bundan da ağır sözlər deyiblər.

Sizdə isə Feyz Kaşani də qeyd edib: "Bizim rəhmətlik şeyxlərimizin bu məsələdə etiqadları isə "siqət əl-islam" (Islamın etibarı) təxəllüslü Məhəmməd ibn Yəqub Küleynidən (Qəbri nurla dolsun!) zahir olur ki, o da Quranın təhrif olunduğu və onda çatışmazlığın möv-cudluğu etiqadında olmuşdur. Çünki o özünün "əl-Kafi" kitabında bu mənalı rəvayətlər vermiş, kitabın əvvəlində orada rəvayət etdiklərinə inandığını qeyd etməklə yanaşı, həmin rəvayətlərə etiraz etməmişdir. Onun ustadı Əli ibn Ibrahim Qümmi də elə; onun təfsiri belə rəvayətlərlə doludur, o, bu işdə xüsusi səy göstərir. Eləcə də şeyx Əhməd ibn Əbu Talib Təbərsi (Qəbri nurla dolsun!) özünün "əl-İhticac" kitabında onları təqlid etmiş-dir". Bax "Təfsir əs-Safi" nin müqəddiməsi, səhifə.14.

Safinin harasında bu yazılıb, mən 1-16-cı səhifələrə baxdım, amma bunu t. bilmədim?!

http://www.rafed.net/books/olom-quran/al-safi-01/01.html

Onun yerinə 15-ci səhifədə mən bunu tapdım:

Təhrifi təsdiqləyən hədislər Allahın kitabı ilə ziddiyyət təşkil edir. Bu kimi hədislər ya rədd edilərək kənara qoyulmalı, ya da yozulmalıdır”.

Siz Abdullah ibn Məsudu tanıyırsız? Əgər tanımırsızsa mən sizi tanış edim.

Sahih al-Bukhari Vol 6, Book 61. Virtues Of The Qur'an. Hadith 521

Narrated Masriq: 'Abdullah bin 'Amr mentioned 'Abdullah bin Masud and said, "I shall ever love that man, for I heard the Prophet saying, 'Take (learn) the Quran from four: 'Abdullah bin Masud, Salim, Mu'adh and Ubai bin Ka'b.'

Məsriq deyir: Abdullah bin Amr Abdullah bin Məsudu xatırlayaraq dedi: Mən həmişə o kişini istəyəcəyəm, çünki mən eşitmişəm ki, pryğəmbər (s) belə deyib: Quranı dörd nəfərdən öyrənin: Abdullah bin Məsud, Səlim, Muaz və Ubai bin Ka’bdan.

Abdullah bin Məsud o kəsdir ki, Quranı ondan öyrənmək lazımdır, çünki o peyğəmbərin vaxtından Quranı mükəmməl bilib. İndi görün Abdullah bin Məsud nə deyir:

Vol 6, Book 60. Prophetic Commentary On The Qur'an.... Hadith 501.

Narrated By Zirr bin Hubaish: I asked Ubai bin Ka'b, "O Abu AlMundhir! Your brother, Ibn Mas'ud said so-and-so (i.e., the two Mu'awwidh-at do not belong to the Qur'an)." Ubai said, "I asked Allah's Apostle about them, and he said, 'They have been revealed to me, and I have recited them (as a part of the Qur'an)," So Ubai added, "So we say as Allah's Apostle has said."

Zirr Hibaiş deyir: Mən Ubai bin Ka’bdan soruşdum: Ey Əbu əl-Münzir! Sənin qardaşın ibn Məsud deyir ki, Quranın axırıncı iki cüzü Quran surələri deyil. Ubai dedi: Mən rəsuləllahdan bu haqda soruşmuşdum və mən demişdi ki, Allah-təala onları Quranın bir hissəsi kimi mənə nazil etmişdir. Ubai əlavə edərək dedi: Buna görə biz rəsuləllahın dediyini deyirik.

Diqqət yetirin, o Abdullah bin Məsud ki, ondan Quranı öyrənmək lazımdır deyir ki, Quranın axırıncı iki cüzü surə yox, dualardır.

Shahi Bukhari Vol 6, Book 60. Prophetic Commentary On The Qur'an.... Hadith 467

Narrated By Alqama: I went to Sham with a group of the companions of 'Abdullah (bin Mas'ud). Abu Ad-Darda' heard of our arrival so he came to us and said, "Is there anybody among you who can recite (Qur'an)" We replied in the affirmative. Then he asked, "Who is the best reciter?" They pointed at me. Then he told me to recite, so I recited the verse:

'By the night as it envelops 'By the day as it appears in brightness; By (Him Who created) male and the female.' (92.1-3) Abu Ad-Darda' then said to me, "Did you hear it (like this) from the mouth of your friend ('Abdullah bin Mas'ud)?" I said, "Yes." He said, "I too, heard it (like this) from the mouth of the Prophet, but these people do not consider this recitation as the correct one."

Əlqəmə deyir: Biz (Abdullah bin Məsudun tərəftarları) Şama gəldik. Əbu Darda bizin gəlişimizi eşidib yanımıza gəldi. O soruşdu: Aranızda ən yaxşı kim Quranı bilir? Əlqəmə - dedilər. O məndən əl-Leyl surəsini necə oxuduğumu soruşdu. Mən:

And olsun (aləmi zülmətə) bürüməkdə olan gecəyə; And olsun işıqlanmaqda olan gündüzə; kişini və qadını (92:1-3). Əbu Dərda dedi: Siz bunu dostunuz Abdullah bin Məsuddan eşitmisiz? Mən dedim: Hə. O dedi: Məndə həmin şeyi peyğəmbərdən eşitmişdim, amma bu insanlar bunu düzgün saymırlar.

Shahi Bukhari Vol 6, Book 60. Prophetic Commentary On The Qur'an....Hadith 468

Narrated By Ibrahim: The companions of 'Abdullah (bin Mas'ud) came to Abu Darda', (and before they arrived at his home), he looked for them and found them. Then he asked them,: 'Who among you can recite (Qur'an) as 'Abdullah recites it?" They replied, "All of us." He asked, "Who among you knows it by heart?" They pointed at 'Alqama. Then he asked Alqama. "How did you hear 'Abdullah bin Mas'ud reciting Surat Al-Lail (The Night)?" Alqama recited:

'By the male and the female.' Abu Ad-Darda said, "I testify that I heard me Prophet reciting it likewise, but these people want me to recite it: 'And by Him Who created male and female.' but by Allah, I will not follow them."

İbrahim deyir: Abdullan bin Məsudun tərəftarları Şama, Əbu Dardanın yanına gəldilər. O onlardan soruşdu: Sizlərdən kim Abdullah bin Məsud kimi Quranı əzbərdən oxuya bilir? Onlar dedilər: Biz hamımız. O dedi: Aranızda ən yaxşınız kimdir? Dedilər Əlqəmə. O Əlqəmədən soruşdu: Abdullah bin Məsud əl-Leyl surəsini necə oxuyur? Əlqəmə dedi: “Kişini və qadını”. Əbu əd-Darda dedi: Şahidlik edirəm ki, mən də peyğəmbərdən bunu sizin oxuduğunuz kimi eşitmişəm, amma bu insanlar məni məcbur edirlər ki, mən bunu “And olsun O Allaha ki, kişini və qadını yaradıb” oxuyum. And olsun Allaha ki, mən belə etməyəcəyəm.

Gördüyünüz kimi burda nəsxdən söhbət belə gedə bilməz, çünki burda Qurandan nəyinsə silinməsi yox, ona nəinsə artırılmasından deyilir. Yəni Əbdullah bin Məsid, onun tərəftarları, Əbu Dərda və s. Ləyl (92:3) surəsinə “And olsun O Allaha ki” sözlərinin artırıldığını deyirlər. Onlar deyirlər ki, Leyl surəsinin 3-cü ayəsi bu cürdür: “Kişini və qadını” , amma indiki Quranda siz özünüzdə baxa bilərsiz ki, ayə belədir: “And olsun O Allaha ki, kişini və qadını yaradıb” .

Birdə sizə təkrar edirəm ki, Abdullah bin Məsud Quranı mükəmməl bilən idi və peyğəmbər (s) Quranı ondan öyrənin – deyib!

Vol 6, Book 61. Virtues Of The Qur'an. Hadith 524.

Narrated By 'Abdullah (bin Mas'ud): By Allah other than Whom none has the right to be worshipped! There is no Sura revealed in Allah's Book but I know at what place it was revealed; and there is no Verse revealed in Allah's Book but I know about whom it was revealed. And if I know that there is somebody who knows Allah's Book better than I, and he is at a place that camels can reach, I would go to him.

Abdullah bin Məsud deyir: And olsun O Allaha ki, Ondan başqasına ibadət etmək olmaz! Quranda elə bir surə yoxdur ki, mən bilməyim o harada nazil olub. Quranda elə bir ayə yoxdur ki, mən bilməyim o kimin haqqında nazil olub. Əgər mən kiminsə Quranı məndən yaxşı bildiyini öyrənsəydim və o kəs dəvənin gedə biləcəyi məsafədə olsaydə mən onun yanına gedərdim.

Sizin Suyutidən xoşunuz gəlmədiyi üçün mən bu hədisləri sizin səhih saydığınız Buxari və Müslümdən gətirmişəm (və yenilərini də gətirə bilərəm). Sizdən fərqli olaraq mən sizin səhih saydığınız hədisləri gətirdim, siz isə yalnız bizim zəif saydığımız hədisləri səhih kimi təqdim edib öz cəfəngiyat fikirlərinizi bizə sırımaq istəyirsiz!

İndi Samir mən sizdən soruşmaq istəyirəm, sizin bu möhtərəm alimləriniz bu hədisləri öz kitablarında qeyd ediblər və onlara səhih deyiblər. Buna əsasən biz bütün əhli-sünnətə kafir deyə bilərik? Mən belə fikirləşirəm ki, yox! Çünki alimin hansısa hədisi qeyd etməsi, ona inanması demək deyil. Lap elə inansa da onu bütün məzhəbin adına yazmaq olmaz. Əgər inanıbsa bu yalnız ona aiddir.

Ничтожен ты или велик - причина тому... твой язык... /Носир Хисроу/

• 5 months later...
  • Ответы 189
  • Created
  • Последний ответ

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
hz.Omar[ra]-a firildaq deyan ozu alchaqdir.

Cox-cox uzr isteyirem. Indi birshey deyecem ama uzatmayin. Senin niye bele yazmisan?! Senin Allahini, Peygemberini (s.a.v) de tehqir (Allaha siginiram bunu tekrar etdiyim ucun, Allah ve guya peygember firildaq edibler, bunu da digeri firlidaqla qarshisini alib, men bu xain tehqiri gordum) etdiler. Ama sen durub bi dene H.z Omeri mudafieye etdin. Yaziklar olsun!!! Men ele bilirdim sunnuler Muhammedin (s.a.v) yolunu gedirler. Cox yanilmisham.

Eziz dostlar, Quranin tehrif olunmasina geldikde ise mushahide olunan atmosfer budur ki, sunnuler delil getirib ki, shielerin alimleri (edaletsiz olaraq yekdillikle deyibler) deyir ki, Quran deyishib. Shieler de bunun bele izah etdi ki, beli bezi zeif alimler, ve zeif hedisler var. Bunu qebul etdim eyvallah. Shielerin de bunu qebul etmesi meni sevindirdi. Ehli sunne ise bu boyda hedis qarshisinda hec bir etiraf etmediler. Va ya men gore bilmemishem (Allah shefa verisn gozlerime yaxshi gorum :kiss:)) yene de sunnuler izah vermekden yaynirlar. Olmaz ey bele belke biri arashdirma edir. Deyirdiler shieler aqressiv olurlar, ama men eksini yavash-yavsh mushehide edirem.

P.S Sunnu-shie yazib arani qatmaq niyetim yoxdur. Sadece onun yerine soz t. bilmedin. Allah bagishlasin eger nese parcalanmaya sebeb oldumsa....Men sunnuleri de (exlaqlisini) cox isteyirem shieleri (exlaqlisni) de.

• 4 months later...

Muhammad Saleh əlMunəccidin yalanlari silsilesinden:

Sual: Xüsusilə də son dövrdə olan şiələrin on iki imam haqqında fikirləri haqqında nə deyə bilərsiniz.

Cavab:

Həmd Allaha məxsusdur.

...............................................

2. Deyirlər ki, Müqəddəs Quran təhrif olunmuşdur və Qurana bəzi şeylər əlavə edilmiş və bəzi şeylər Qurandan çıxarılmışdır. Bu mövzuda onların alimlərinə və sadə kütlənin bəzisinə məlum olan kitabları var. Hətta onlar deyirlər ki, Quranın təhrif olunmasına iman etmək imanın əsas ehkamlarındandır.

وَلَهُم عَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا يَكْذِبُونَ

yalanın müqabilinde onlar üçün ağrılı bir ezab vardır

Peyğəmbərin sallallahu aleyhi və səlləm vəfatından sonra az bir qism (sadəcə yeddi nəfər) istisna olmaqla səhabələrin digərləri dindən зıxmışdırlar. Bu da səhabələrin fəzilətini, ьstьnlьyьnь təsdiq edən, Allahın onlardan razı olduğunu və onları Цz Peyğəmbəri sallallahu aleyhi və səlləm ьзьn dostlar seзdiyini sцyləyən Quranı inkar etməkdir. Bu cьr sцzlər həmзinin Quranın цzьnь ittiham etməkdir. Зьnki Quran səhabələrin vasitəsilə bizə цtьrьlmьşdьr, nəql olunmuşdur. Əgər səhabələr kafir olsaydılar, o zaman onların (rafizilərin) Quranı təhrif etməsi və yaxud dəyişməsinə dair heз bir zəmanət olmazdı. İstənilən halda, bьtьn bunlar Rafizilərin iman etdiklər şeylərdir.

.................................

Fətvaları üzrə Daimi Heyətin alimlərinə aşağıdakı sual ünvanlanmışdır. İmami Şiələr islamdandırmı? Onun əsasını kim qoymuşdur? Çünki onlar, yəni şiələr özlərini seyyidimiz Əliyə Allah ondan razı olsun nisbət edirlər?

Cavab: İmami Şiə məzhəbi uydurulmuş bir məzhəbdir. İslama əlavə olunmuşdur, sonradan çıxmışdır. Sizə məsləhətimiz budur ki, İbn Teymiyyənin "Əl-Xutut əl-Əridə və Muxtasar əl-Tuhfə əl-İsnə Əşəriyyə və Minhəc əl-Sünnə" əsərini oxuyasınız. Onların bidətləri barəsində çox məsələlər orada izah olunur.

Abduləziz ibn Abdullah ibn Bəz, Abdurrəzzaq Əfifi, Abdullah ibn Ğudayyan

Sitatın sonu. Fətəvə əl-Ləcnə əl-Dəimə (2/377)

Muhammad Saleh əlMunəccid

Yalanchiya ALLAH lenet elesin! :monkeyno: Zemanet ALLAHdandir ay Muhammad Saleh ElMuneccid ve onun fetvalarina emel edenler. ALLAHin kitabina zidd kelimeler soylemek sizin kohne adetinizder.

وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُواْ فِي الْكِتَابِ لَفِي شِقَاقٍ بَعِيدٍ

Kitab baresinde ixtilaf edenlər ise, elbette, (haqdan) uzaq bir ziddiyyet iзindedirler.

إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

Şьbhesiz ki, Zikri Biz nazil etdik, elbette, Biz de onu qoruyacağıq.(El-Hicr-9)

فِي لَوْحٍ مَّحْفُوظٍ

O, lцvhi-mehfuzdadır! (Quran Allah dərgahında qorunur. Ona şeytan eli deye bilmez, o heз zaman tehrif olunmaz!(El-Buruc-22)

Изменено пользователем Abu Sufyan ordusu

أقول : ويرد على هذا كله إشكال وهو أنه على هذا التقدير لم يبق لنا اعتماد على شيء من القرآن إذ على هذا يحتمل كل آية منه أن يكون محرفا ومغيرا ويكون على خلاف ما أنزل الله فلم يبق لنا في القرآن حجة أصلا فتنتفي فائدته وفائدة الأمر باتباعه والوصية بالتمسك به إلى غير ذلك ، وأيضا قال الله عز وجل : وإنه لكتاب عزيز لا يأتيه الباطل من بين يديه ولا من خلفه . وقال : إنا نحن نزلنا الذكر وإنا له لحافظون فكيف يتطرق إليه التحريف والتغيير ، وأيضا قد استفاض عن النبي صلى الله عليه وآله وسلم والأئمة عليهم السلام حديث عرض الخبر المروي على كتاب الله ليعلم صحته بموافقته له وفساده بمخالفته فإذا كان القرآن الذي بأيدينا محرفا فما فائدة العرض مع أن خبر التحريف مخالف لكتاب الله مكذب له فيجب رده والحكم بفساده أو تأويله .

blank.gif

Qisa tercume edecem ki, uzunchuluq olmasin. Eger yuxarida yazilanlari nezere alsaq onda bizim Quranda bir sheye bele etimadimiz qalmir. Chunki yuxaridakilari doqru saysaq onda gerek butun Quran ayelerinin ALLAHin nazil etdiyine xilafi olduqunu, tehrif ve deyishdirilmish olduqunu qebul edek. Onda Qurandan bize aeslen huccet qalmir, faydasiz olur. Hemchinin peyqemberin Qurandan yapishmaq tovsiyyesi ve s. faydasiz olur. Ve hemchinin ALLAH s.t. buyurub: O (Quran), şübhəsiz ki, çox dəyərli bir kitabdır. Nə öncə, nə də sonra batil ona yol t. bilməz. Ve hemchinin ALLAH buyurub: Şübhəsiz ki, Quranı Biz nazil etdik və sözsüz ki, Biz də onu (hər cür təhrif və təbdildən; artırıb-əskiltmədən) qoruyub saxlayacağıq!” Bu cur olduqu halda ona tehrif ve deyishiklik nece yol t.r?

Ve hemchinin peyqember ve imamlardad "Eger aranizda bizden gelen revayetler barede ixtilaf olsa onu Quranla tutushdurun ta size onun doqru olmaqliqi sabit olsun" kimi hedisler nece basha dushek?

Eger elimizdeki Quran tehrif olunubsa hedisleri Quranla tutushdurmaqin faydasi nedir? hemchinin Quranin tehrif olunmasi barede olan hedisler qurana zidd olduqundan onlari redd etmek vacibdir.

Damami............

ويدل على هذا قوله عليه السلام في حديث طلحة : إن أخذتم بما فيه نجوتم من النار ودخلتم الجنة فإن فيه حجتنا وبيان حقنا وفرض طاعتنا .

Buna delil olaraq o, a.s. min telhe hedisini getirmek olar; Eger onda (Quranda) olanlardan yapishsaniz cehennemden nicat t.caqsiniz ve cennete daxil olacaqsiniz. heqiqeten onda (Quranda) bizim hoccetimiz, haqqimizin beyani ve itaetimizin vacibliyi bildirilmishdir.

ولا يبعد أيضا أن يقال إن بعض المحذوفات كان من قبيل التفسير والبيان ولم يكن من أجزاء القرآن فيكون التبديل من حيث المعنى أي حرفوه وغيروه في تفسيره وتأويله أعني حملوه على خلاف ما هو به ، فمعنى قولهم عليهم السلام كذا نزلت أن المراد به ذلك لا أنها نزلت مع هذه الزيادة في لفظها فحذف منها ذلك اللفظ .

Bele demek olar ki, hedislerde deyilen "Qurandan bezi sheyler silinib" kimi ifadelerde onun tefsiri ve beyani nezerde tutulurmush, neyinki onun metninden neyinse silinmesi. Menasinin deyishdirilmesi deyende ise onun tefsirinin ve tevilinin deyishdirilmesi nezerde tutulur. Yani tehrif barede olan hedisleri esl menasinda yox bashqa ,bashqa menada chatdirilmishdi. ve o hezretin hedisindeki Qurandan neyinse silinmesi Qurandan kelime silinmesi deyildi......................

................................................................................

...........................................................

Quranin tehrifi meselesini sizin elinize veren (................) bir yana, bes siz ozunuz bu cur meselenin ortaliqa qoyulmasina nece soyuqqanliliqla yanashirsiniz? Bu zarafat deyil, bu fiqhi mesele deyil(mohur, saqqal, shalvar ve s.) bu bir basha Islamin esasinin laxlamasi demekdir. Dushunmursunuzmu ki, bu meseleni ortaliqa atanin meqsedi islama kokunden zerbe vurmaqdir?

Siz hech dushunursuz Quran metninin deyishdirilmesi bizi xristyanlardan, yahudilerden ferqli etmeyecek?

Ezizlerim, size qurban olum dushunun-dashinin bu sade mesele deyil. Bununla ozumuzu subut etmek uchun(haqq qalib bir kenarda) dushmenin ocaqina yaq tokuruk. Bizi ellerinde telxek kimi oynadirlar. Bir-birimizin qanina elimizi bulayiriq, tehqir edirik. Sonunda yene Quran ashiqlerine ALLAHin quranimizda buyurduqunu xatirlatmaq isteyirem:

إنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكرَ وإنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

Şübhəsiz ki, Quranı Biz nazil etdik və sözsüz ki, Biz də onu (hər cür təhrif və təbdildən; artırıb-əskiltmədən) qoruyub saxlayacağıq.

وَإنَّهُ لَكِتابٌ عَزِيزٌ * لا يأتِيهِ البَاطِلُ مِن بَيْنِ يَدَيهِ وَلا مِنْ خَلْفِهِ تَنزِيلٌ مِنْ حَكِيمٍ حَمِيدٍ

O (Quran), şübhəsiz ki, çox dəyərli bir kitabdır. Nə öncə, nə də sonra batil ona yol t. bilməz.

إنَّ عَلَينا جَمعَهُ وقُرآنَهُ * فإذا قَرَأناهُ فَاتَّبِعْ قُرآنَهُ * ثُمَّ إنَّ عَلَينا بَيَانَهُ

Çünki onu cəm etmək, oxutmaq Bizə aiddir. Biz onu oxutduğumuz zaman oxunmasını diqqətlə dinlə. Sonra onu bəyan etmək də Bizə aiddir!

Bunu shiye demir, bunu sunnu demir ve s. Bunu ALLAH deyir oz Quranimizda. ALLAH sizden razi olsun!

Изменено пользователем Abu Sufyan ordusu

• 6 months later...

http://shia.ucoz.ru/publ/1-1-0-48

Əli Şəriətinin yazısı bunu başqa saytlarda da görə bilərsiniz. Əli Şəriəti deyir ki, başqa Quranlar da var

hanı?

Это движение (Шиизм) основано на Коране и Сунне, но не Коране и Сунне Омейядов, Аббасидов, Газнавидов, Сельджуков, Монголов, и Тимуридов, но на Коране и Сунне, завещанными нам Мухаммадом (да пребудет мир с ним) и людьми его дома.

Əli Şəriətinin yazısı bunu başqa saytlarda da görə bilərsiniz. Əli Şəriəti deyir ki, başqa Quranlar da var

hanı?

Это движение (Шиизм) основано на Коране и Сунне, но не Коране и Сунне Омейядов, Аббасидов, Газнавидов, Сельджуков, Монголов, и Тимуридов, но на Коране и Сунне, завещанными нам Мухаммадом (да пребудет мир с ним) и людьми его дома.

Əli Şəriəti başqa Quranadn danışmır, Quranı təhrif edib öz istəklərini Allahın əmri və peyğəmbərin sünnəsi kimi təqdim edən əhli-sünnətdən adnışır.

hanı?

Əli Şəriəti başqa Quranadn danışmır, Quranı təhrif edib öz istəklərini Allahın əmri və peyğəmbərin sünnəsi kimi təqdim edən əhli-sünnətdən adnışır.

Day özün deyirsən ki, Qurani təhrif eləmişik. Oğru elə bağırdı ki, doğrunun bağrı yarıldı.İndi sən deyirsən ki, həmin sülalələr Quranı təhrif ediblər . Bunun özü elə 2-ci Quran deməkdir.

http://www.balagh.net/english/ahl_bayt/ali..._al_rida/07.htm

səh 92

His Supplication during the Prayer for giving Thanks (salāt al-Shukr)

..................

The supplication is as follows: "O Allah, curse those who altered Your religion, changed Your favor, accused Your Messenger (may Allah bless him and his Household), opposed Your religion, turned away from Your way, were ungrateful for Your boons, returned Your words to You, disdained Your Messenger, killed the (grand) son of Your Prophet, distorted Your Book, denied Your signs, sat in the assembly which was not appropriate for them, and which the people carried on the shoulders of the Household of Mohammed!

[1] Muhajj al-Da'awāt, p.320.

qısa tərcümə belədir: İmam namazda lənət oxuyur ki, kim ki, Allahın kitabını təhrif ona lənət olsun

Deyirəm belə çıxır ki, imam sizə -şiələrə lənət oxuyur da. Biz əhli sünnə heç vaxt deyə bilmərik axı Quran təhrif olunub amma siz deyirsiz özü də bizim boynumuza qoyursuz

hanı?

Day özün deyirsən ki, Qurani təhrif eləmişik. Oğru elə bağırdı ki, doğrunun bağrı yarıldı.İndi sən deyirsən ki, həmin sülalələr Quranı təhrif ediblər . Bunun özü elə 2-ci Quran deməkdir.

Sizin bu mövzuya savadınız çatmır. Buna görə də məsləhət görürəm sadəcə mövzunu əvvəldən oxuyasız.

Nəzərinizə çatdırım ki, təhrif bir neçə cür olur, var ləfzi təhrif, var mənəvi. Əvvəl onlar haqda bir məlumat əldə edin, sonra istəsəz davam edərik.

hanı?

Sizin bu mövzuya savadınız çatmır. Buna görə də məsləhət görürəm sadəcə mövzunu əvvəldən oxuyasız.

Nəzərinizə çatdırım ki, təhrif bir neçə cür olur, var ləfzi təhrif, var mənəvi. Əvvəl onlar haqda bir məlumat əldə edin, sonra istəsəz davam edərik.

Əcəb metodunuz var əvvəlcə deyirsiz ki, Quranı təhrif etmişik

Quranı təhrif edib öz istəklərini Allahın əmri və peyğəmbərin sünnəsi kimi təqdim edən əhli-sünnət

Sonra sizinlə razılaşmayanları savadsız adlandırırsız. Buna öz əqidəsini sırımaq deyirlər

hanı?

Əcəb metodunuz var əvvəlcə deyirsiz ki, Quranı təhrif etmişik

Quranı təhrif edib öz istəklərini Allahın əmri və peyğəmbərin sünnəsi kimi təqdim edən əhli-sünnət

Sonra sizinlə razılaşmayanları savadsız adlandırırsız. Buna öz əqidəsini sırımaq deyirlər

Əzizim söhbət hərfi təhrifdən getmin, mənanın təhrifindən gedir. Eyni ayəni Siz bir cür təfsir edirsiz, biz isə başqa cür. İkimizdən birimiz səhv təfsir (məna) edirik. Bununla da ayənin əsl mənası təhrif olunur!

indi deyirsiz Əli şəriəti təfsiri nəzərdə tutur?

Mən dediyimi demişəm artıq. İndi Siz mənə bunun əksini sübut etmək istəyirsiz?

Quran deyəndə Fatihədən Nasa qədər 114 surə nəzərdə tutulur onun izahı təfsiri demək deyil. təfsir sünnəyə aiddir . Əli şəiəti və siz deyəndə ki sünnülər Quranı təhrif ediblər bu artıq bizi birbaşa olaraq Allahın kitabını təhrif etməkdə ittiham edirsiz

Quran deyəndə Fatihədən Nasa qədər 114 surə nəzərdə tutulur onun izahı təfsiri demək deyil. təfsir sünnəyə aiddir . Əli şəiəti və siz deyəndə ki sünnülər Quranı təhrif ediblər bu artıq bizi birbaşa olaraq Allahın kitabını təhrif etməkdə ittiham edirsiz

Cavabınız burdadır: Сообщение #81

• 4 months later...
bəzi Allahın lənətinə gəlmiş şəxslər şiələrin və eləcədə onların ən böyük hədiscisi şeyx Kuleynin (r.ə) "Quranın təhrifinə inandığını" iddia edir. bu şəxslər şeyx Kuleynin (r.ə) əl-Kafi kitabında baxsalar elə Quranın fəzilətinə aid bir babın və içərisində 90 hədisin olduğunu görəcəklər. indi bu hədislərdən bəzilərini buraya qoyaq ki, yalançıların yalanı üzə çıxsın

post-36697-1264501389_thumb.jpg
post-36697-1264501598_thumb.jpg
post-36697-1264501739_thumb.jpg
post-36697-1264501765_thumb.jpg
post-36697-1264501797_thumb.jpg
post-36697-1264501816_thumb.jpg
post-36697-1264501858_thumb.jpg
post-36697-1264501884_thumb.jpg
post-36697-1264501923_thumb.jpg
post-36697-1264501994_thumb.jpg
post-36697-1264502031_thumb.jpg
post-36697-1264502115_thumb.jpg
post-36697-1264502163_thumb.jpg
post-36697-1264502235_thumb.jpg

post-36697-1264502075_thumb.jpg

buna əlavə olaraq şeyx Kuleyni (r.ə) əl Kafidə Elmin fəzilətləri kitabında sünnətə tabe olmaq və kitabdan şahidlər gətirmək babında Rəsulullah (s.ə.ə) və imamlardan (ə.s) 10-dan çox hədis nəql edir ki, bu hədislərin hamısı "kitaba və sünnətə uyğun olmayan hədis batildir" deyir. Kafidə bu qədər hədis Qurana zidd olanı atın deyir, Quranın fəzilətinə aid bir bab açılır və bununla belə bəzi kimsələr ya mənasını başa düşmədiklərindən və yaxud qəsdən bəzi hədisləri alıb "bu hədislər təhrifə aiddir" deyir. Allahın izni ilə indi bu hədislərə açıqlıq gətiməyə çalışacağam.

Kafidə təhrifə aid hədislərin olduğunu, şiənin və şeyx Kuleynin (r.ə) təhrifə inandığını söyləyən şəxslərin bu haqda irəli sürdüyü dəlillərdən biri "Quranı nazil olduğu şəkildə imamlardan başqası toplamamışdır" hədisidir. bu hədisə qardaşımız Abu Sufyan ordusu bu linkdə cavab verib: http://313news.net/forum/index.php?s=&...ost&p=10363

şiənin təhrifə inandığına dəlil kimi gətirilən ikinci qurup hədislər isə imamların (ə.s) Qurandan bir ayə oxuyarkən tərkibində "Əli haqqında" və s. sözləri əlavə edərək oxuduqları hədislərdir. misal üçün bu hədislərdən nümunə verək:

imam Baqir (a.s) dedi: "Ey insanlar! Peyğəmbər sizə Rəbbinizdən Əlinin vilayəti haqqında gələn haqqı çatdırdı. Ona iman gətirin! Bu sizin üçün xeyirli olar. Əgər Əlinin vilayətinə iman getirməsəz".

ancaq bu və buna oxşar hədislər təhrifi nəzərdə tutmur. sadəcə olaraq imam (ə.s) ayənin içərisində "Əlinin vilayəti haqqında" sözünü təfsir üçün oxumuşdur. əgər bu hədisləri buraya yazanlar kitaba baxsa idilər dipnotlarda bu sözlərin təfsir məqsədi ilə oxunduğunun qeyd edildiyini görəcəkdilər. bu halda muxaliflər iddia edirlər ki, "bu hədislər elə təhrifə aiddir, sadəcə olaraq şiələr təqiyyə edirlər". Bu isə sadəcə gülməli olur. çünkü bizim təqiyyə etdiyimizi söyləyən bu şəxslər düşünmürlər ki, burada təqiyyə edəcək bir şey yoxdur. əgər mənə görə bu məzhəb haqdırsa mən haq bildiyimi nə üçün batilin qarşısında gizlətməliyəm? şiələr bu hədislərdə ayələrin içərisində kimi oxunan bəzi sözlərin təfsir mahiyətində olduğuna inanırlar. əgər qarşı tərəf öz inad və vəhabiliyindən əl çəkmirsə onda belə cavab vermək lazım olur:

"îbni Abbâs, Übeyy îbni Kəəb, Səîd îbni Cübeyr və Suddî bu âyeni «O halda hansılarından müəyyən bir vaxta qədər nikah ilə faydalansanız mehirlərini özlərinə verin ki, bu fərzdir.» şəklində okuyurdular." (Fəxr əd-Din ər-Razî, "Məfatih əl-Qeyb" Nisa surəsi 24-cü ayenin təfsiri; İbn Kəsir, "Təfsir əl-Qur'an əl-'Əzim", Nisa suresi 24-cü ayenin təfsiri)

görüldüyü kimi ibni Abbas, Übeyy ibni Kəəb, Səid ibni Cübeyir və Suddi Nisa surəsinin 24-cü ayəsini "müəyyən bir vaxta qədər" sözləri ilə təfsir edərək oxuyurdular. əgər vəhabilər bunu belə qəbul etməsələr onda gərək bəzi səhabəni və ulu liderləri ibni Kəsiri təhrifə inanmaqda ittiham edələr. ancaq, təfsiri ibni Kəsirdə və Təfsiri Fəxri Razidə aşağıdakı bir dipnotta bu səhabələrin bu ayələri təfsir məqsədi ilə belə oxuduqları qeyd edilib.

şiənin təhrifə inandığını iddia edənlərin irəli sürdüyü üçünü qurup hədislərə isə nümunə bu hədisdir:

Cabir, Əbu Cəfər (Məhəmməd Baqir əleyhissəlâm)’dan belə rəvayət edibdir: «Aşağıdakı âyə belə nazil olub: "Əgər özlərinə Əli haqqında verilən öyüdü yerinə gətirsəydilər, onlar üçün daha xeyirli olardı." (Nisa, 66)» (Usulu Kafi, Huccətlər kitabı, Quranda vilayətlə bağlı ayələr babı)

demək istəyirik ki, bu qurup hədislərdə sadəcə təfsir mahiyəti daşıyır. buna aid istəyənlər ayətullah əl üzma Seyyid Əbül Qasım Xoyinin (r.ə) "Əl bəyan fi təfs əl Quran" adlı təfsirinə baxa bilər: http://www.ahl-ul-bayt.org/publication/htm...fsir1/index.htm dediyimiz kimi, bu qurup hədislərdə təfsir mahiyəti daşıyır. əgər yenə təqiyyə etdiyimizi düşünsələr məsləhət görərdim ki, əvvəlcə öz təfsirlərinə baxsınlar:

"İbn Məsud dedi ki: "biz bu ayəni Peyğəmbərin (s.ə.ə) vaxtında belə oxuyurduq "Ey Rəsûl! Rəbbindən sənə nazil olanı, Əlinin möminlərin əmiri olduğunu, təbliğ et. Əgər bunu etməsən Onun elçiliyini etməmiş olarsan...." (Cəlal əd-Din əl-Suyutî, "Durr əl-Mənsur", c. 2, s. 298, maidə surəsi 67-ci ayənin təfsiri)

çox güman ki, müxaliflər peyğəmbərin (s.ə.ə) "Quranı ondan öyrənin" dediyi səhabəsi Abdullah ibni Məsudu (r.ə) və təfsir imamlarından Cəlal əd-Din əl-Suyutini təhrifə inanmaqda günahlandırmayacaqlar.

Əlavə olaraq demək istəyirəm ki, elə Kafinin özündə Hz. imam Əlinin (ə.s) və digər imamların (ə.s) adlarının Quranda olmadığına aid hədis var:

l-(752) ...Əbu Bəsir belə rəvayət edib: "Əbu Abdullah (Cəfər Sadiq əleyhissəlâm)’a, Allah Azzə və Cəllə'nin "Allah'a itaət edin, Rəsula və sizdən olan əmir sahiblərinə itaət edin..." (Nisa, 59) âyəsini soruşdum. Buyurdu ki: "Bu âyə, Əli b. Əbu Tâlib, Həsən və Hüseyin haqqında nazil olub." Dedim ki: "İnsanlar deyirlər ki: "Nə üçün Əli'nin və Əhl-i Beyt'inin adı Allah Azzə və Cəllə'nin kitabında yoxdu?" Buyurdu ki: "Onlara deyin ki: Rəsûlullaha (s.ə.ə) namaz qılmağa aid emir də nazil olub; ancak Allah, bu namazların üç rükətmi, dörd rükətmi olacağını bildirməyib. Namazların rükət sayını peyğəmbər açıqlayıb...... "Allah'a itaət edin, Rəsula və sizdən olan əmir sahiblərinə itaət edin..." (Nisa, 59) âyəsi də Əli, Həsən və Hüseyin (aleyhimüssəlâm) haqqında nazil olub. Peyğəmbərimiz (s.ə.ə) Əli (ə.s) ilə bağlı belə buyurub: "Mən kimin mövlâsıyamsa, Əli də onun mövlâsıdır." (Usulu Kafi, Huccetler kitabı, Allah ve Resulünün imamları birer birer açıkladıkları metinler babı)

Görüldüyü kimi, imam Cəfər Sadiq (ə.s) Quranın təhrif edildiyini deməyib əksinə, Hz. imam Əlinin (ə.s) adının Quranda olmadığını və bunun səbəbini açıqlayıb. bu hədis digər hədislərin təfsir məqsədli olduğunu anlamağa bəsdir.

Sualim, sieleredir. Sie eqidesine gore Qurani Kerim mexluq sayilir yoxsa, Xaliq? Ve zehmet olmasa cavabinizi esaslandirin.

--------------------

QURAN MƏXLUQ DEYİLDİR, ALLAHIN KƏLAMIDIR!!! :stariy:

[Ya Peyğəmbər!

Qurani – kərimi ve

bütün məxluqatı :stariy:] yoxdan yaradan Rəbbinin adı ilə [bismillah deyərək] oxu.

Əl – Ələq Surəsi 96, ayə1.

----------------------------------------------------

Xaliq sozune geldikde ise:

Allah kimdir?

Allah göylərin və yerin nurudur.

Kainatı yaradıb ona nur verən,

yer və göy əhlinə haqq yolu göstərən Xaliqdir. :stariy:

Ən – Nur 24, ayə 35.

:type:

Человек, живущий одиноко, существует только наполовину.

П. Буаст

şiənin təhrifə inandığını iddia edənlər bütün bunlardan sonra başlayır əməlli başlı eşələnməyə. kitabları axtarır ki, bəlkə nə isə t.rlar. eşələnmə nəticəsində irəli sürülən hədislərdən biri də budur:

"Bir toplum, diğer bir toplumdan (bir tarafın imamları diğer tarafın önderlerinden) daha çok (daha temiz) olduğu için yeminlerinizi, aranızda bir fesat aracı edinerek ipliğini sağlamca büktükten sonra, çözüp bozan kadın gibi olmayın." (Nahl, 92) Dedim ki: Ümmet yerine imamlar mı okudunuz? «Evet, Allah'a yemin ederim ki, imamlar...» Dedim ki: "Fakat biz, Erba... şeklinde okuyoruz." Buyurdu ki: «Erba ne demek?» Sonra eliyle bir kenara itermiş gibi yaptı ve âyetin devamını okudu- "Allah bununla sizi imtihan etmektedir." (Nahl, 92) «Yani Ali (aleyhisselâm) ile... (Usulu Kafi, Huccətlər kitabı, Hz. imam Əliyə (ə.s) işarə edən nəsslər babı)

fitnəçi və təhrifçilər hədisdə imam Cəfərin (ə.s) "ümmət" sözünü "imamlar" şəklində oxumasını və "ərba nədir" deməsini şiənin quranın təhrifnə inandığına dəlil kimi gətirirlər. halbuki, kitabda verilən dipnota baxsalar bunun təfsir məqsədi ilə oxunduğunun qeyd edildiyini görəcəklər. amma biz bu hədisi də onların öz mənbələri ilə aydınlaşdıraq. biz yuxarıda şiə və sünnü qaynaqlarda bəzi hədislərdə ayələri təfsir etmək üçün ayənin içində bəzi əlavə sözlərin olduğunu qeyd etmişdik. eyni ilə bu hədisdə də imam Cəfər Sadiq (ə.s) ayəni təfsir etmək üçün bu ayədə ki, "ümmət" sözünü "imamlar" şəklində oxuyur və ayədə imamların (ə.s) nəzərdə tutulduğunu deyir. ümumən belə ayələr çoxdur ki, imamlarımız (ə.s) onarı təfsir edərkən "ümmət" sözündən məqsədin imamlar (ə.s) olduğunu bildirir. bəlkə bəzilərinə bu qəribə gələ bilər ki, necə olur ki, ümmət sözü ilə imamlar nəzərdə tutulur. ancaq buna təəccüblənən şəxslər əvvəlcə öz təfsirlərinə baxsalar yaxşı olar. məsələn əhli sünnətin böyük müfəssirlərindən olan imam Kurtubi bu ayəni təfsir edərkən deyir ki:

"İşte yüce Allah da şöyle buyurmaktadır: "siz, bir kesim diğer bir kesimden daha çoktur, yahut malları daha fazladır diye ahidleri bozmayınız." (imam Kurtubi "Əl camiuli əhkamil Quran" Nəhl surəsi 92-ci ayənin təfsiri)

görüldüyü kimi burada "ümmət" sözündən məqsəd müəəyən bir qurupdur. necə ki, uca Allah buyurur:

"Yaratdıqlarımız içərisində elə bir ümmət də vardır ki, haqq ilə doğru yola .rır və bunun sayəsində ədalətlə hökm edirlər." (Əraf surəsi 181-ci ayə)

burada da nəzərdə tutulan bir qurupdur ki, bu qrup digər insanlar arasında ədalətlə hökm verir və onları haqqa .rırı. Kurtubi bu ayənin təfsirində deyir:

"Peygamber (sav)'ın da: "İşte onlar bu ümmettir" dediği; "Bu sizin İçindir. Allah, Musa'nın kavmine de onun benzerini vermişti" diye söylediği ve bu âyet-i kerimeyi okuyarak da: "Meryem oğlu İsa ininceye kadar şüphesiz benim ümmetimden hak üzere bir topluluk bulunacaktır" dediği de rivayet edilmiştir. Böylelikle bu âyet-i kerime, Şanı yüce Allah'ın dünyayı hakka davet edecek davetçiler olmaksızın bırakmayacağına delildir" (imam Kurtubi "Əl camiuli əhkamil Quran" Əraf surəsi 181-ci ayənin təfsiri)

bəli, Kutubinin də dediyi kim Şanı uca olan Allah dünyanı haqqa dəvət edəcək dəvətcilərsiz qoymayacaqdır. və bu çəxslər imamlarımızdır (hamısına minlərcə salam olsun). 

Изменено пользователем Elmeddin

• 3 weeks later...
buna əlavə olaraq şeyx Kuleyni (r.ə) əl Kafidə Elmin fəzilətləri kitabında sünnətə tabe olmaq və kitabdan şahidlər gətirmək babında Rəsulullah (s.ə.ə) və imamlardan (ə.s) 10-dan çox hədis nəql edir ki, bu hədislərin hamısı "kitaba və sünnətə uyğun olmayan hədis batildir" deyir. Kafidə bu qədər hədis Qurana zidd olanı atın deyir, Quranın fəzilətinə aid bir bab açılır və bununla belə bəzi kimsələr ya mənasını başa düşmədiklərindən və yaxud qəsdən bəzi hədisləri alıb "bu hədislər təhrifə aiddir" deyir. Allahın izni ilə indi bu hədislərə açıqlıq gətiməyə çalışacağam.

Bu mövzu baradə danışmazdan əvvəl bilməliyik ki,bizim söhbətimiz rəvayətlərlə bağlı deyil.Çünki,bu baradə sizin kitablarda iki mindən çox rəvayət varid olmuşdur.

Hüseyn ibn Məhəmməd Təqi Nuri Təbərsinin özünün məşhur "Fəsl əl-xitab fi isbat təhrif kitab Rəbb əl-ərbab" kitabında Seyid Nemətulla Cəzairidən misal gətirib dediyi kimi, on-lar şiələr arasında yayılmış bu xəbərləri və hədisləri inkar edə bilməzlər. Həmin misal belədir: "Bunu (yəni Hikmətli Kitabın təhrif olunmasını) sübut edən xəbərlər iki min hədisdən çoxdur. Müfid, tədqiqatçı Dəmmad, alim Məclisi kimi bir qrup və başqa-ları bu xəbərlərin çox geniş yayıldığını iddia edirlər". (Nuri Təbərsinin "Fəsl əl-xitab fi isbat təhrif kitab Rəbb əl-ərbab" kitabı, səh.227, Iran çapı, 1298 h.)

Daha sonra davam edərək deyir:

O, Cəzairidən belə bir misal da gətirir: "Dostlarımız Quranın təhrifinə açıq-aşkar sübut olan bu ardıcıl olaraq yayılmış xəbərlərin doğruluğu məsələ-sində həmfikirdirlər" (Fəsl əl-xitab fi isbat təhrif kitab Rəbb əl-ərbab" kitabı, səh.30.)

Söhbət ondan gedir ki,sizin alimləriniz təhrifi qəbul etmiş,bunun küfr olmasına baxmayaraq ona etiqad etmişlər

Bu mövzu baradə danışmazdan əvvəl bilməliyik ki,bizim söhbətimiz rəvayətlərlə bağlı deyil.Çünki,bu baradə sizin kitablarda iki mindən çox rəvayət varid olmuşdur.

Hüseyn ibn Məhəmməd Təqi Nuri Təbərsinin özünün məşhur "Fəsl əl-xitab fi isbat təhrif kitab Rəbb əl-ərbab" kitabında Seyid Nemətulla Cəzairidən misal gətirib dediyi kimi, on-lar şiələr arasında yayılmış bu xəbərləri və hədisləri inkar edə bilməzlər. Həmin misal belədir: "Bunu (yəni Hikmətli Kitabın təhrif olunmasını) sübut edən xəbərlər iki min hədisdən çoxdur. Müfid, tədqiqatçı Dəmmad, alim Məclisi kimi bir qrup və başqa-ları bu xəbərlərin çox geniş yayıldığını iddia edirlər". (Nuri Təbərsinin "Fəsl əl-xitab fi isbat təhrif kitab Rəbb əl-ərbab" kitabı, səh.227, Iran çapı, 1298 h.)

Daha sonra davam edərək deyir:

O, Cəzairidən belə bir misal da gətirir: "Dostlarımız Quranın təhrifinə açıq-aşkar sübut olan bu ardıcıl olaraq yayılmış xəbərlərin doğruluğu məsələ-sində həmfikirdirlər" (Fəsl əl-xitab fi isbat təhrif kitab Rəbb əl-ərbab" kitabı, səh.30.)

Söhbət ondan gedir ki,sizin alimləriniz təhrifi qəbul etmiş,bunun küfr olmasına baxmayaraq ona etiqad etmişlər

Nəzərinizə çatdırım ki, şiə alimləri Nuri Təbərsini və onun kitabını qəbul etmirlər. Nuri Təbərsi özü də sonralar səhvini başa düşərək bu fikirlərdən uzaqlaşdı. O öz kitabında şiə və sünni mənbələrindən hədislər gətirərək Quranın təhrif olunmasını iddia edirdi. Amma sonra bundan üz döndərdi.

Onun kitabına və Sizin saxta iddialarınıza cavabı burdan oxuyun:

http://313news.net/article/a-239.html

Nəzərinizə çatdırım ki, şiə alimləri Nuri Təbərsini və onun kitabını qəbul etmirlər. Nuri Təbərsi özü də sonralar səhvini başa düşərək bu fikirlərdən uzaqlaşdı. O öz kitabında şiə və sünni mənbələrindən hədislər gətirərək Quranın təhrif olunmasını iddia edirdi. Amma sonra bundan üz döndərdi.

Nəzərinizə çatdırım ki,söhbət Nuri Təbərsidən və onun kitabında olan sitatlardan getmir.Söhbət bu baradə sizin alimlərinizin əqidəsindən gedir.Təqiyyə etməyib bunu açıq deyənlər deyiblər,bəziləri isə təqiyyə işlədiblər.

Dediyim kimi bu baradə sizdə iki mindən çox rəvayət vardır və bu etiqadda olan sizdə alimlər vardır.Lakin,sizlər bunu bilə-bilə onların açıq aşkar küfrünə və zəlalətinə göz yumursuz və elminizi bu kimi alimlərdən alırsız.

http://answer2islamnews.blog.ru/?page=2#post27703795

Quran_n_t_hrif_olunmas__haqqda.doc

Nəzərinizə çatdırım ki,söhbət Nuri Təbərsidən və onun kitabında olan sitatlardan getmir.Söhbət bu baradə sizin alimlərinizin əqidəsindən gedir.Təqiyyə etməyib bunu açıq deyənlər deyiblər,bəziləri isə təqiyyə işlədiblər.

Dediyim kimi bu baradə sizdə iki mindən çox rəvayət vardır və bu etiqadda olan sizdə alimlər vardır.Lakin,sizlər bunu bilə-bilə onların açıq aşkar küfrünə və zəlalətinə göz yumursuz və elminizi bu kimi alimlərdən alırsız.

Əvvəla Siz elə Nuri Təbərsidən yazmışdız və mən Sizin cavabınızı verdim. İkincisi, bu yazdığınız eynilə bu mövzuda Sizdən əvvəl 2 dəfə yazılıb və cavablandırılıb. Mövzunu oxusaydız bunu və cavabları görərdiz. Üçüncüsü, Efendinin saxta yazıları bizə höccət deyil, çünki onun yalançı olması artıq sübut olunub! Dördüncüsü mövzunu əvvəldən oxuyun və xüsusən də 1-ci yazıya fikir verin. Sonra isə 3-ce səhifənin əvvəlində öz səhihlərinizdən olan hədislərə baxarsız.

Bu bəs eləməsə Quranınızda artıq surələrə də baxa bilərsiz: http://forum.bakililar.az/index.php?showtopic=77463

Əvvəla Siz elə Nuri Təbərsidən yazmışdız və mən Sizin cavabınızı verdim. İkincisi, bu yazdığınız eynilə bu mövzuda Sizdən əvvəl 2 dəfə yazılıb və cavablandırılıb. Mövzunu oxusaydız bunu və cavabları görərdiz. Üçüncüsü, Efendinin saxta yazıları bizə höccət deyil, çünki onun yalançı olması artıq sübut olunub! Dördüncüsü mövzunu əvvəldən oxuyun və xüsusən də 1-ci yazıya fikir verin. Sonra isə 3-ce səhifənin əvvəlində öz səhihlərinizdən olan hədislərə baxarsız.

Bu bəs eləməsə Quranınızda artıq surələrə də baxa bilərsiz: http://forum.bakililar.az/index.php?showtopic=77463

Başqasına şər atmaq yaxşı iş deyil.Əfəndi bütün bu məsələlərə elmi və sizdən fərqli olaraq qərəzsiz yanaşıb.Bunu kənardan izləyən görə bilər.Özü yalançı olanın başqasına yalançı deməsi nə qədər də qəribədir...

Məlumdur ki,sizin istər keçmiş,istərsə də müasir alimlərinizdən bir qismi Quranın təhrif olunması qənaətində olublar.

Şiə alimlərdən Feyz Kaşani də qeyd edib: “Bizim rəhmətlik şeyxlərimizin bu məsələdə etiqadları isə “siqət əl-islam” (Islamın etibarı) təxəllüslü Məhəmməd ibn Yəqub Küleynidən (Qəbri nurla dolsun!) zahir olur ki, o da Quranın təhrif olunduğu və onda çatışmazlığın möv-cudluğu etiqadında olmuşdur. Çünki o özünün “əl-Kafi” kitabında bu mənalı rəvayətlər vermiş, kitabın əvvəlində orada rəvayət etdiklərinə inandığını qeyd etməklə yanaşı, həmin rəvayətlərə etiraz etməmişdir. Onun ustadı Əli ibn Ibrahim Qümmi də elə; onun təfsiri belə rəvayətlərlə doludur, o, bu işdə xüsusi səy göstərir. Eləcə də şeyx Əhməd ibn Əbu Talib Təbərsi (Qəbri nurla dolsun!) özünün "əl-İhticac" kitabında onları təqlid etmiş-dir”. Bax “Təfsir əs-Safi” nin müqəddiməsi, səhifə.14.

Hüseyn ibn Məhəmməd Təqi Nuri Təbərsinin özünün məşhur "Fəsl əl-xitab fi isbat təhrif kitab Rəbb əl-ərbab" kitabında Seyid Nemətulla Cəzairidən misal gətirib dediyi kimi, on-lar şiələr arasında yayılmış bu xəbərləri və hədisləri inkar edə bilməzlər.

Qümminin təfsirini şərh etmiş bir şiə alimi Quranın təhrif olunduğuna dair alimlərin sözlərini qeyd edərək demişdir: "Lakin digər keçmiş və sonrakı alimlərin və mühəddislərin sözlərindən görünür ki, onlar Quranda naqislik olduğunu söyləyirlər. Belə-lərinə Küleyni, Bərqi, Əyyaşi, Nümani, Fürat ibn Ibrahim, Əhməd ibn Əbu Talib Təbərsi, Məclisi, Seyyid Cəzairi, Hürr Amili, Fütuni, Seyyid Bəhrani kimilərini misal göstərmək olar. Onlar öz məzhəblərini elə ayələr və rəvayətlərlə sübut etməyə çalışmışlar ki, onlara göz yummaq mümkün deyil". (Seyyid Teyyib Musəvinin "Təfsir əl-Qümmi"yə müqəddiməsi, səh.23, 24.)

Başqa misallar gətirib mövzunu uzatmaq istəmirəm.Nəzərinə çatdırıram ki,söhbət rəvayətlərdən getmir.Bu rəvayətlər sizdə iki mindən artıqdır və bir çoxu sizə görə səhihdir.Mən alimlərinizin bu baradə olan mövqeyini araşdırmaq istəyirəm.Məgər bu cür etiqadda olmaq Qurana küfr deyil,niyə bunları ört basdır edirsiz?

Başqasına şər atmaq yaxşı iş deyil.Əfəndi bütün bu məsələlərə elmi və sizdən fərqli olaraq qərəzsiz yanaşıb.Bunu kənardan izləyən görə bilər.Özü yalançı olanın başqasına yalançı deməsi nə qədər də qəribədir...

Mən heç kimə şər atmıram və sözlərimi çox asan sübut edə bilərəm. Əksinə Siz indi mənə şərr ataraq məni yalançı adlandırırsız! Misal üçün Əfəndinin yalanının birinə burda baxa bilərsiz. Sizin də yalan danışmanızı elə bu mövzuda müşahidə etmək olar. Sizə artıq yazmışdım ki, mövzunu əvvəldən oxuyasız və müzakirə olunan yazıları təzədən təkrarlamayasız. Bu yazdıqlarınıza elə bu mövzuda artıq cavab verilib.

Məlumdur ki,sizin istər keçmiş,istərsə də müasir alimlərinizdən bir qismi Quranın təhrif olunması qənaətində olublar.

Sizin görünür elementar biliyiniz də yoxdur. Sadəcə əlinizə bir-iki primitiv məlumatlar götürüb gəlmisiz bizi ittiham etməyə. Əvvəla bir qismi olmasın, ondan da çoxu olsun. Nu onların öz işidir və bizim əqidəyə aidiyyatı yoxdur, çünki bizdə icma var ki, Quran təhrif olmayıb və bizə əxbari alimlərinin fikirləri höccət deyil.

Şiə alimlərdən Feyz Kaşani də qeyd edib: “Bizim rəhmətlik şeyxlərimizin bu məsələdə etiqadları isə “siqət əl-islam” (Islamın etibarı) təxəllüslü Məhəmməd ibn Yəqub Küleynidən (Qəbri nurla dolsun!) zahir olur ki, o da Quranın təhrif olunduğu və onda çatışmazlığın möv-cudluğu etiqadında olmuşdur. Çünki o özünün “əl-Kafi” kitabında bu mənalı rəvayətlər vermiş, kitabın əvvəlində orada rəvayət etdiklərinə inandığını qeyd etməklə yanaşı, həmin rəvayətlərə etiraz etməmişdir. Onun ustadı Əli ibn Ibrahim Qümmi də elə; onun təfsiri belə rəvayətlərlə doludur, o, bu işdə xüsusi səy göstərir. Eləcə də şeyx Əhməd ibn Əbu Talib Təbərsi (Qəbri nurla dolsun!) özünün "əl-İhticac" kitabında onları təqlid etmiş-dir”. Bax “Təfsir əs-Safi” nin müqəddiməsi, səhifə.14.

Əvvəla Kəşşani bunun ardıyca yazılıb ki, təhrifə inanmaq bizim əqidəmizin xilafinadır. 51-ci səhəfədə isə o nəzərini açıq aydın bildirirərək deyir: ""Quranın təhrif olunması xəbəri" Qurana müxalif olduğundan onu atmalı, yararsız və uydurma olduğuna hökm verməli və yaxud təvil etməliyik".

Sonra isə Kəşşani Kuleyni barədə dediklərində xəta edib! Xətası ondadır ki, o Kuleynini yazdığını düz anlamayıb və səhv nəticəyə gəlib. Kuleyni heç vaxt Quranın təhrifinə inanmayıb və hətta Kafinin əvvəlində yazır ki, bu hədisləri Quran ilə tutuşdurun, əgər o Quranın təhrifinə inanırdısa onda hədisləri niyə onunla tutuşdurmağı buyurub. Kuleyni Kafidə yazır: imam Sadiq deyir: Qurana zidd olan hər bir söz yalandır. (Kafi cild 1 “Fadl əl-ilm”)

Əli ibn Ibrahim Qümmi də elə; onun təfsiri belə rəvayətlərlə doludur, o, bu işdə xüsusi səy göstərir.

Əgər alim öz kitabında hansısa hədisi qeyd edibsə bu o demək deyil ki, bu onun əqidəsidir və o buna inanır! Qummi yazır:

Şiənin Quran haqda olan əqidəsi belədir: Allahın Mühəmmədə göndərdiyi Quran iki vərəq arasında olandır, yəni bu gün bizim əlimizdə olan Qurandır və o 114 surədən artıq deyil
.

(al-I'tiqadat al-Imamiyyah, by Shayкh Saduq, English version, p77)

Eləcə də şeyx Əhməd ibn Əbu Talib Təbərsi (Qəbri nurla dolsun!) özünün "əl-İhticac" kitabında onları təqlid etmiş-dir”. Bax “Təfsir əs-Safi” nin müqəddiməsi, səhifə.14.

Bunu öyrənmək üçün yaxşı olar ki, Təbərsinin öz kitabına baxaq, çünki yuxarıda dediyim kimi Kaşaninin bu barədə səhv etmişdir. Təbərsi yazır:

اما الزيادة فيه فمجمع على بطلانه وأما النقصان فيه فقد روى جماعة من أصحابنا وقوم من حشوية العامة أن في القرآن تغييرا ونقصانا

والصحيح من مذهب أصحابنا خلافه وهو الذي نصره المرتضى رضي الله عنه واستوفى الكلام فيه غاية الاستيفاء في جواب المسائل الطرابلسيات

Bütün alimlərin nəzərinə əsasən Qur`anda artıq kəlimə yoxdur. Əskikliyə gəlincə, alimlərimişdən bir dəstəsi və bir qrup əhli sünnə alimi Qur`anda əskikliyin dəyişmənin olduğunu rəvayət etmişlər. Bizim alimlərin məzhəbində həqiqət, Qur`anda dəyişikliyin olmamasıdır. Həmçinin Şeyx Mürtəza da (görkəmli şiə alimi) bu fikri dəstəkləmiş, və bu barədə çox geniş bəhs etmişdir.

sonra:

أن العلم بصحة نقل القرآن كالعلم بالبلدان والحوادث الكبار والوقائع العظام والكتب المشهورة وأشعار العرب المسطورة فان العناية اشتدت والدواعي توفرت على نقله وحراسته وبلغت حدا لم تبلغه فيما ذكرناه لأن القرآن معجزة النبوة ومأخذ العلوم الشرعية والأحكام الدينية وعلماء المسلمين قد بلغوا في حفظه وحمايته الغاية حتى عرفوا كل شيء اختلف فيه من إعرابه وقراءته وحروفه وآياته فكيف يجوز أن يكون مغيرا ومنقوصا مع العناية الصادقة والضبط الشديد

"Qur`anın doğruluğuna olan elm, ölkələrin, mühüm hadisələrin, məşhur kitabların, və s. kimidir. Şünki buna qarşı diqqət çox güclü olmuş, və Qur`anın qorunması bizim qeyd etdiyimizdən daha çox bir həddə olmuşdur. Çünki O, Peyğəmbərin (s) möcüzəsidir, şəriət elmləri və dini hökümlər oradan götürülür. Alimlər onun qorunmasında o dərəcədə çalışmışlar ki, hətta onun e`rab və hərəkələrindəki ixtilafı da öyrənmişlər. Belə olan halda O, necə dəyişdirilə və azaldıla bilər."

Əlavə olaraq Feyz Kaşaninin bu sözlərini də çatdırmaq istərdim:

أن مرادهم بالتحريف والتغيير والحذف إنما هو من حيث المعنى دون اللفظ، أي: حرّفوه وغيّروه في تفسيره وتأويله، أي: حملوه على خلاف ما هو عليه في نفس الأمر، فمعنى قولهم، كذا انزلت، ان المراد به ذلك لا ما يفهمه الناس من ظاهره ، وليس مرادهم أنها نزلت كذلك في اللفظ، فحذف ذلك اخفاء للحق، وإطفاء لنور الله.

Onlar təhrif və dəyişiklik dedikdə mə`nanı nəzərdə tuturlar ləfzi yox. Yə`ni onun təfsirini və tə`vilini təhrif etdilər, dəyişdirdilər, əsl mə`nasından müxalif mə`nasına həml etdilər. "Bu cür nazil olmuşdur" sözlərinin mə`nasıda budur, camaatın zahirdə başa düşdüyü deyil. Onlar "Bu cür ləfz ilə nazil olmuşdur, haqqı gizlətmək və Allahın nurunu söndürmək üçün silinmişdir" demək istəmirdilər.

İndi bəlkə öz elminizi göstərib mənim də verdiyim suallara cavab verəsiz? Mən Sizin Quranın təhrif olunması haqda səhih saydığınız hədisləri deyirəm. Bir cəhd edin.

Sizə əvvəlki yazımda yazmışdım ki, yazılanları təkrar etməyəsin. Bu yazdıqlarınıza qısa da olsa artıq cavab verilmişdir. Təkrara görə reytinqinizi 20% artırıram.

Mən heç kimə şər atmıram və sözlərimi çox asan sübut edə bilərəm. Əksinə Siz indi mənə şərr ataraq məni yalançı adlandırırsız! Misal üçün Əfəndinin yalanının birinə burda baxa bilərsiz.

Əfəndinin istinad etdiyi sılka original ərəbcə olan sılkadır.Azərbaycan versiyası isə kiminsə tərcüməsidir,orada bəzi mətnlərin tərcümə edilməməsi mümkündür.Ərəbcə bilsəydiniz original sılkaya baxmanız lazım idi.Burda nəinki yalandan heç səhvdən də söhbət gedə bilməz.Əfəndinin yazılarında səhv olubsa o bunu etiraf edib və ya düzəldib,hər zamanda səhv tərcümə olan hallarda bunun düzəldilməsini rica edib.Qısaca kimin nə olduğu hamıya məlumdur.

Sizin də yalan danışmanızı elə bu mövzuda müşahidə etmək olar. Sizə artıq yazmışdım ki, mövzunu əvvəldən oxuyasız və müzakirə olunan yazıları təzədən təkrarlamayasız. Bu yazdıqlarınıza elə bu mövzuda artıq cavab verilib.

Mən nəyi yalan yazmışam,məgər sizin kitablardan mənası açıq olan sitatları gətirməmişəm?

Doğrunu ləkələmək,böhtan atmaq sizin əvvəlki adətinizdir.Necə deyərlər "Oğru elə bağırdı doğrunun bağrı yarıldı"Təqiyyə isə sizin məzhəbin özülüdür.

http://www.boxca.com/dufmm7fy0px4/Təqiyyə.doc.html

Sizin görünür elementar biliyiniz də yoxdur. Sadəcə əlinizə bir-iki primitiv məlumatlar götürüb gəlmisiz bizi ittiham etməyə. Əvvəla bir qismi olmasın, ondan da çoxu olsun. Nu onların öz işidir və bizim əqidəyə aidiyyatı yoxdur, çünki bizdə icma var ki, Quran təhrif olmayıb və bizə əxbari alimlərinin fikirləri höccət deyil.

Əlbəttə,bilik ancaq sizdədir.Paradoks buna deyərlər.Bu alimlər sizin alimlər deyil,yoxsa onların əqidələri Şiyə əqidəsi deyil.Ya siz şiyə deyilsiz,ya da şiyə əqidəsindən xəbəriniz yoxdur.

Siz elminizi havadan alırsız,yoxsa o alimlərinizin kitablarından?

Sizdə necə icma ola bilər ki,əksər alimləriniz Quranı təhrif olunmuş hesab ediblər və onlar niyə sizə görə küfr etmiş sayılmırlar?

Əxbari alimləriniz Şiyə olublar yoxsa nə?

Əxbari alimlərinizin adlarını qeyd edə bilərsiz?

Цитата

Şiə alimlərdən Feyz Kaşani də qeyd edib: "Bizim rəhmətlik şeyxlərimizin bu məsələdə etiqadları isə "siqət əl-islam" (Islamın etibarı) təxəllüslü Məhəmməd ibn Yəqub Küleynidən (Qəbri nurla dolsun!) zahir olur ki, o da Quranın təhrif olunduğu və onda çatışmazlığın möv-cudluğu etiqadında olmuşdur. Çünki o özünün "əl-Kafi" kitabında bu mənalı rəvayətlər vermiş, kitabın əvvəlində orada rəvayət etdiklərinə inandığını qeyd etməklə yanaşı, həmin rəvayətlərə etiraz etməmişdir. Onun ustadı Əli ibn Ibrahim Qümmi də elə; onun təfsiri belə rəvayətlərlə doludur, o, bu işdə xüsusi səy göstərir. Eləcə də şeyx Əhməd ibn Əbu Talib Təbərsi (Qəbri nurla dolsun!) özünün "əl-İhticac" kitabında onları təqlid etmiş-dir". Bax "Təfsir əs-Safi" nin müqəddiməsi, səhifə.14.

Əvvəla Kəşşani bunun ardıyca yazılıb ki, təhrifə inanmaq bizim əqidəmizin xilafinadır. 51-ci səhəfədə isə o nəzərini açıq aydın bildirirərək deyir: ""Quranın təhrif olunması xəbəri" Qurana müxalif olduğundan onu atmalı, yararsız və uydurma olduğuna hökm verməli və yaxud təvil etməliyik".

Heç kəsə sirr deyil ki,təqiyyə ilə söz söyləmək sizdə adi bir şeydir.Bu gün bir söz söz,daha sonra onun əksi olan söz söyləmək bu qəbildəndir.Bir misal.

Musa ibn Əşyəm demişdir ki, bir dəfə mən Əbu Abdulla əley-hissəlamın yanında olanda bir nəfər ondan Qüdrət və Cəlal sahibi Allahın Kitabından bir ayə haqqında soruşdu, o həmin adama bir cür cavab verdi, sonra onun yanına bir başqası daxil olub həmin ayə haqqında so-ruşdu və o ona birinciyə verdiyi cavabın əksini dedi. Allah bilir, mən bundan nə çəkdim, sanki ürəyimi bı-çaqla yaraladılar, öz-özümə dedim: "Bir vergülün ya-rısı qədər də səhv etməyən Əbu Qətadəni Şamda qoyub hər şeydə elə mənim kimi səhv edən bunun yanına gəl-dim..." Bu zaman bir başqası da daxil oldu və ondan həmin ayə haqqında soruşdu. O ona da mənə və dostuma cavab verdiyinin əksini dedi. Belə olduqda mən sakit oldum və bildim ki, o bunu təqiyyə məqsədilə edir" (əl-Kafi fi əl-üsul", səh.163, 1-ci cild, Hindistan çapı)

Sonra isə Kəşşani Kuleyni barədə dediklərində xəta edib! Xətası ondadır ki, o Kuleynini yazdığını düz anlamayıb və səhv nəticəyə gəlib. Kuleyni heç vaxt Quranın təhrifinə inanmayıb və hətta Kafinin əvvəlində yazır ki, bu hədisləri Quran ilə tutuşdurun, əgər o Quranın təhrifinə inanırdısa onda hədisləri niyə onunla tutuşdurmağı buyurub. Kuleyni Kafidə yazır: imam Sadiq deyir: Qurana zidd olan hər bir söz yalandır. (Kafi cild 1 "Fadl əl-ilm")

Siz Kəşşanidən çox bilirsiz?Küleyni özünün kitabında bu rəvayətlər həddindən artıq çoxdur və bu kitab sizə görə ən mötəbər kitab hesab olunur.Paradoks ondadır ki,kitabına onlarla belə rəvayət daxil edəsən,amma bunu münasibət bildirməyəsən,şərh verməyəsən.Mən sizin alim Kaşşaniyə inanım,yoxsa sizə?

Əgər alim öz kitabında hansısa hədisi qeyd edibsə bu o demək deyil ki, bu onun əqidəsidir və o buna inanır! Qummi yazır:

Şiənin Quran haqda olan əqidəsi belədir: Allahın Mühəmmədə göndərdiyi Quran iki vərəq arasında olandır, yəni bu gün bizim əlimizdə olan Qurandır və o 114 surədən artıq deyil.

Böyük Hədis alimləri kitablarında hədis rəvayət edərkən onun mötəbərlik dərəcəsini qeyd edərdilər,qəribə hədisə rast gələndə mütləq ona münasibət bildirərdilər.Amma,söhbət sizin bu rəvayətlərdən deyil,sizin alimlərinizin bu rəvayətlərə olan münasibətindən gedir.Özünüz də qey etdiz ki,bu rəvayətlərə əsasən təhrif iddia edən alimləriniz olub,bunu gizlədə bilmərsiz.Bunun əksini deyənlər isə Quranı məna etibarı ilə təhrif etmişlər,bir çox hallarda isə təqiyyə işlətmişlər.

Əlavə olaraq Feyz Kaşaninin bu sözlərini də çatdırmaq istərdim:

أن مرادهم بالتحريف والتغيير والحذف إنما هو من حيث المعنى دون اللفظ، أي: حرّفوه وغيّروه في تفسيره وتأويله، أي: حملوه على خلاف ما هو عليه في نفس الأمر، فمعنى قولهم، كذا انزلت، ان المراد به ذلك لا ما يفهمه الناس من ظاهره ، وليس مرادهم أنها نزلت كذلك في اللفظ، فحذف ذلك اخفاء للحق، وإطفاء لنور الله.

Onlar təhrif və dəyişiklik dedikdə mə`nanı nəzərdə tuturlar ləfzi yox. Yə`ni onun təfsirini və tə`vilini təhrif etdilər, dəyişdirdilər, əsl mə`nasından müxalif mə`nasına həml etdilər. "Bu cür nazil olmuşdur" sözlərinin mə`nasıda budur, camaatın zahirdə başa düşdüyü deyil. Onlar "Bu cür ləfz ilə nazil olmuşdur, haqqı gizlətmək və Allahın nurunu söndürmək üçün silinmişdir" demək istəmirdilər.

İthaf əl-Füqaha

Bu cür izahla razılaşmaq qeyri mümkündür.Çünki,rəvayətlərdən göründüyü kimi söhbət əksər hallarda məna təhrifindən getmir ayə,söz təhrifindən gedir.Bunu bəzi alimləriniz də qeyd edirlər.

Əli Əsğər Bürcərdi şiələrin tələbi ilə şiə əqidəsinin və-zifələrini aydınlaşdırmaq məqsədilə Məhəmməd şah Qacar zamanında yazdığı kitabında təkrar edir. O de-yir: "Vacib olan odur ki, biz bəzi münafiqlərin tər-tib etdikləri Quranda təhriflərin və buraxılmış yerlərin olması ilə yanaşı, əsl Quranda heç bir dəyişiklik və təbdilin olmadığına inanmalıyıq. Əsl həqiqi Quran isə bizdə əsrin imamında — məşhur Mehdidədir (Allah onun zühurunu tezləşdirsin!)" (Əqaid əş-şiə", səh.27, Iran çapı)

Seyyid Əli Hairi Lahuri adlı şiyə alimi deyir: "Allah Kəlamında Quranın qorunması ifadəsi Alla-hın Öz aşağıda misal gətirəcəyimiz kəlamında dediyi kimi, onun yalnız lövhi-məhfuzda qorunub saxlanma-sını nəzərdə tutur"

(Seyyid Əli Hairi Lahurinin "Mövizət təhrif əl-Quran" ("Quranın təhrif olunması haqqında" adlı) moizəsi. Seyyid Mə-həmməd Rza Qümminin tərtibi, urdu dilində, səh.47, Lahur çapı, 1923 m)

Qummidən misal gətirirsiz,amma dediyin Ibn Babveyh Qümmi özünün "əl-Xisal" kitabında belə bir hədis rəvayət edir: "Bizə Cəssani (bənna) kimi tanınmış Məhəmməd ibn Ömər Hafiz Bağdadi bir hədis danışıb dedi: — Bizə Abdulla ibn Bişr bir hədis danışıb dedi: — Bizə Həsən ibn Zəbərqan Muradi bir hədis danışıb dedi: — Bizə Əbu Bəkr ibn Əyyaş Əcləh Əbu Zübeyrdən Cabirin belə dediyi haqqında bir hədis danışdı: "Mən Rəsulullah səlləllahü əleyhi və alihinin belə dediyini eşitmişəm: "Qiyamət günü gələndə üç şey şikayət edəcək: müshəf, məscid və mənim nəslim. Müs-həf deyəcək ki, ya Rəbb, məni yandırdılar və parça-parça etdilər..." (Ibn Babveyh Qümmi. "əl-Xisal", səh.83, Iran çapı, hicri 1302)

Daha sonra təhrifi inkar edən alimlərinizin sözündən misal gətirirsiz.Amma,diqqət edin Seyyid Cəzairi bunu şiə-lərin Quranın təhrif edildiyini deməkdə yekdil ol-duqlarını qeyd edəndən sonra belə etiraf etmişdir: "Bəli, bu məsələdə Mürtəza, Səduq, şeyx Təbərsi şiə-lərə müxalif çıxmış və hökm vermişlər ki, bu mə-lum müshəfin ilk səhifəsi ilə son səhifəsi ara-sında yazılanlar (Allah tərəfindən) nazil olmuş Qurandan başqa bir şey deyil və o nə təhrif olunmuş, nə də bir yeri başqa şeylə əvəz edilmişdir... Görü-nür, onlar bu sözü bir çox məqsədlərlə demişlər, bu məqsədlərdən biri də Quranı tənədən xilas etmək idi". Sonra o aydınlaşdırır: "Necə ola bilər ki, bu məşhur adamlar öz əsərlərində Quranın başına bu işlərin gətirildiyini əhatə edən çoxlu xəbərlər rə-vayət etmişlər, Quran ayəsi də bunu təsdiq etmişdir? — "Sonra dəyişdirilib belə oldu" (Seyyid Nemətulla Cəzairi. "əl-Ənvar" əsəri.)

"əl-Kafi"ni şərh etmiş, hicri 1089-cu ildə vəfat etmiş Molla Xəlil Qəzvini "Quranın on yeddi min ayəsi var" hədisindən sonra deyir: "Qurandan çox şeyin buraxıldığına dəla-lət edən hədislərin sayı o qədər çoxdur ki, onları in-kar etmək mümkün deyil, ... haqqında danışılmış hə-dislərdən sonra mövcud Quranın nazil olmuş Quran olduğunu iddia etmək də asan deyil. Əbu Bəkrin, Ömə-rin və Osmanın əməlləri ilə tanış olandan sonra əshabələrin və müsəlmanların Quranın qaydaya salın-masına və qorunub saxlanmasına qayğı ilə yanaşmaları qərarına gəlmək çox zəif bir nəticə çıxarmaq deməkdir". (Safi. "əl-Kafi fi əl-üsul"un şərhi, "Quranın fəziləti" kitabı, səh.75, 8-ci cild, Nulküşur çapı, Hindistan, fars dilində)

Misallar çox çəkmək olar.

İndi bəlkə öz elminizi göstərib mənim də verdiyim suallara cavab verəsiz? Mən Sizin Quranın təhrif olunması haqda səhih saydığınız hədisləri deyirəm. Bir cəhd edin.

Təhrif olunma baradə səhih hədislərə?Sizdən xahiş edirəm,danışarkən öz aglınıza görə danışmayın.Ayə və hədislərə öz ağlınıza görə şərh verməyin.Alimlərin sözü ilə danışın.Əhli Sünnədən kim Quranın təhrif olunduğuna etiqad edib?

Diqqət etdinizsə mən sizin rəvayətləri deyil,alimlərinizin sözlərini qeyd etmişdim.

Bir sual.Nəsx və mənsuxu qəbul edirsiz?

Sizə əvvəlki yazımda yazmışdım ki, yazılanları təkrar etməyəsin. Bu yazdıqlarınıza qısa da olsa artıq cavab verilmişdir. Təkrara görə reytinqinizi 20% artırıram.

Mən nəyi təkrar etmişəm? Sadəcə bu mövzuya dair ayrı-ayrı sitatlar gətirmişəm.Başa düşürəm mövzu ürəyinizcə deyil.Raytinqi qaldırmaqla iş bitməyəcək.Mən sadəcə müzakirə edirəm.

Mən heç kimə şər atmıram və sözlərimi çox asan sübut edə bilərəm. Əksinə Siz indi mənə şərr ataraq məni yalançı adlandırırsız! Misal üçün Əfəndinin yalanının birinə burda baxa bilərsiz.

Əfəndinin istinad etdiyi sılka original ərəbcə olan sılkadır.Azərbaycan versiyası isə kiminsə tərcüməsidir,orada bəzi mətnlərin tərcümə edilməməsi mümkündür.Ərəbcə bilsəydiniz original sılkaya baxmanız lazım idi.Burda nəinki yalandan heç səhvdən də söhbət gedə bilməz.Əfəndinin yazılarında səhv olubsa o bunu etiraf edib və ya düzəldib,hər zamanda səhv tərcümə olan hallarda bunun düzəldilməsini rica edib.Qısaca kimin nə olduğu hamıya məlumdur.

Siz yagin azərbaycanca da yaxşı bilmirsiz və orada yazılanları tam başa düşə bilməmisiz. O orijinal dediyiniz səhifəni və hətta mənim göstərdiyim azərbaycanca olan versiyanı o (Əfəndi) yarımçıq gətirib. Siz onun yazısını oxumadız? Görmədiz ki, o bir cümlənin altında qırmızı ilə xət çəkib və bununla bizi ittiham edirdi?

Sizin də yalan danışmanızı elə bu mövzuda müşahidə etmək olar. Sizə artıq yazmışdım ki, mövzunu əvvəldən oxuyasız və müzakirə olunan yazıları təzədən təkrarlamayasız. Bu yazdıqlarınıza elə bu mövzuda artıq cavab verilib.

Mən nəyi yalan yazmışam,məgər sizin kitablardan mənası açıq olan sitatları gətirməmişəm?

Doğrunu ləkələmək,böhtan atmaq sizin əvvəlki adətinizdir.Necə deyərlər "Oğru elə bağırdı doğrunun bağrı yarıldı"Təqiyyə isə sizin məzhəbin özülüdür.

Sizin yalanınızı elə bu mövzuda göstərmişəm. özünüzü doğru yerinə qoyub bağırmayın.

Əlbəttə,bilik ancaq sizdədir.Paradoks buna deyərlər.Bu alimlər sizin alimlər deyil,yoxsa onların əqidələri Şiyə əqidəsi deyil.Ya siz şiyə deyilsiz,ya da şiyə əqidəsindən xəbəriniz yoxdur.

Siz elminizi havadan alırsız,yoxsa o alimlərinizin kitablarından?

Sizdə necə icma ola bilər ki,əksər alimləriniz Quranı təhrif olunmuş hesab ediblər və onlar niyə sizə görə küfr etmiş sayılmırlar?

Əxbari alimləriniz Şiyə olublar yoxsa nə?

Əxbari alimlərinizin adlarını qeyd edə bilərsiz?

Sizə məsləhət görürəm bir az elminizi artırasız. Nümunə üçün isə Sizə sual verə bilərəm: Siz məgər bütün sünni alimlərinin dediklərini qəbul edirsiz?

Əxbarilər şiə olsalarda biz əqidəni onlardan öyrənmirik. Onların əqidəsi daha çox əhli-sünnətə yaxındır, nəyinki şiəyə.

Heç kəsə sirr deyil ki,təqiyyə ilə söz söyləmək sizdə adi bir şeydir.Bu gün bir söz söz,daha sonra onun əksi olan söz söyləmək bu qəbildəndir.Bir misal.

Sizin gətirdiyiniz misal yersizdir.

Əgər Kəşşaninin sözlərini təqiyyə adlandıırırsızsa, onda onun Quranın təhrifi haqda yazdıqlarını niyə ciddiyə alırsız ki?

Musa ibn Əşyəm demişdir ki, bir dəfə mən Əbu Abdulla əley-hissəlamın yanında olanda bir nəfər ondan Qüdrət və Cəlal sahibi Allahın Kitabından bir ayə haqqında soruşdu, o həmin adama bir cür cavab verdi, sonra onun yanına bir başqası daxil olub həmin ayə haqqında so-ruşdu və o ona birinciyə verdiyi cavabın əksini dedi. Allah bilir, mən bundan nə çəkdim, sanki ürəyimi bı-çaqla yaraladılar, öz-özümə dedim: "Bir vergülün ya-rısı qədər də səhv etməyən Əbu Qətadəni Şamda qoyub hər şeydə elə mənim kimi səhv edən bunun yanına gəl-dim..." Bu zaman bir başqası da daxil oldu və ondan həmin ayə haqqında soruşdu. O ona da mənə və dostuma cavab verdiyinin əksini dedi. Belə olduqda mən sakit oldum və bildim ki, o bunu təqiyyə məqsədilə edir" (əl-Kafi fi əl-üsul", səh.163, 1-ci cild, Hindistan çapı)

Düzdür bunun bizim mövzumuza aidiyyatı olmasa da mən hədisə baxmaq istərdim. Sizin verdiyiniz ssılkada bu cür hədis yoxdur. İmkan varsa dəqiq yerini göstərin.

Kafi 1/163-164

Sonra isə Kəşşani Kuleyni barədə dediklərində xəta edib! Xətası ondadır ki, o Kuleynini yazdığını düz anlamayıb və səhv nəticəyə gəlib. Kuleyni heç vaxt Quranın təhrifinə inanmayıb və hətta Kafinin əvvəlində yazır ki, bu hədisləri Quran ilə tutuşdurun, əgər o Quranın təhrifinə inanırdısa onda hədisləri niyə onunla tutuşdurmağı buyurub. Kuleyni Kafidə yazır: imam Sadiq deyir: Qurana zidd olan hər bir söz yalandır. (Kafi cild 1 "Fadl əl-ilm")

Siz Kəşşanidən çox bilirsiz?Küleyni özünün kitabında bu rəvayətlər həddindən artıq çoxdur və bu kitab sizə görə ən mötəbər kitab hesab olunur.Paradoks ondadır ki,kitabına onlarla belə rəvayət daxil edəsən,amma bunu münasibət bildirməyəsən,şərh verməyəsən.Mən sizin alim Kaşşaniyə inanım,yoxsa sizə?

Əzizim mənim nə bildiyim vacib deyil. Mən Sizə Kəşşanini xətasını sübut etdim və Kuleyninin həqiqətdə də dediyini də Sizə göstərdim. Artıq sözlərin heç yeri yoxdur. Kafi kitabının mötəbər olması onun səhihliyinə dəlalət etmir. Sir deyil ki, Kafidə (digər kitablar da olduğu kimi) müxtəlif hədislər var, həm səhih, həm zəif. Siz isə elə qabağınıza çıxanı kopyalayıb "Bu Kafidəndir, deməli qəbul etməlisiz" iddiası ilə bizə gətirirsiz. Kim deyir ki, Kafidən olan bütün hədislər qəbuldur? Siz öz kitablarınızdan bütün hədisləri qəbul edirsiz?

Şiənin Quran haqda olan əqidəsi belədir: Allahın Mühəmmədə göndərdiyi Quran iki vərəq arasında olandır, yəni bu gün bizim əlimizdə olan Qurandır və o 114 surədən artıq deyil.

Böyük Hədis alimləri kitablarında hədis rəvayət edərkən onun mötəbərlik dərəcəsini qeyd edərdilər,qəribə hədisə rast gələndə mütləq ona münasibət bildirərdilər.Amma,söhbət sizin bu rəvayətlərdən deyil,sizin alimlərinizin bu rəvayətlərə olan münasibətindən gedir.Özünüz də qey etdiz ki,bu rəvayətlərə əsasən təhrif iddia edən alimləriniz olub,bunu gizlədə bilmərsiz.Bunun əksini deyənlər isə Quranı məna etibarı ilə təhrif etmişlər,bir çox hallarda isə təqiyyə işlətmişlər.

Yenə də yersiz ittiham. Sizin Kafidən məlumatınız olsaydı bilərdiz ki, Kuleyni bu kitabın əvvəlində özü etiraf edib ki, o yalnız bu hədisləri toplayıb. Onları yoxlamağa onun imkanı olmayıb və o bunu alimlərə həvalə edib. Bizə isə məsləhət görüb ki, biz bu hədisləri Quranla tutuşduraq. hansı hədis Qurana zidd olsa onu qəbul etməyək. Quranın təhrifinə inanan insan heç belə yazar?

Mən bunu Sizə əvvəl də gətirmişdim, amma Siz inadkarlığınızdan onu da görməmisiz. Sizə məsləhət görürəm mövzunu əvvəldən oxuyasız və həmçinin quranın təhrif olunması haqda səhih saydığınız hədislərə də münasibətinizi bildirəsiz. Yoxsa özünüzdə belə hədislər olduğu halda utanmadan gəlib bizi ittiham edirsiz.